Hlavní obsah

Chcete si pronajmout byt? Na co byste neměli zapomenout před jeho převzetím

Novinky, bab

Ještě před tím, než se nastěhujete do pronajatého bytu, sepište s pronajímatelem předávací protokol. Vyhnete se tak sporům ve chvíli, kdy budete byt vracet a řešit, zda za poškrábanou podlahu či rozbité dveře můžete vy, nebo nájemci před vámi.

Foto: Profimedia.cz

Převzetí bytu by vždy mělo být potvrzeno písemným předávacím protokolem.

Článek

Ve spolupráci s dTestem redakce připravila několik rad, kterých byste se měli držet při přebírání nájemního bytu.

Nájemní smlouva je základ

Prvním předpokladem úspěšného převzetí nájemního bytu je samozřejmě platná nájemní smlouva.

„Pokud ji uzavíráte před samotným převzetím bytu, je zapotřebí ve smlouvě den odevzdání bytu přesně označit, aby nevznikaly pochybnosti o tom, kdy má nájemce na nastěhování do bytu právo,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Ujistěte se také, že při přebírání bytu jednáte s člověkem, který má k tomu oprávnění. Často totiž dochází k tomu, že byt předává nájemci do užívání někdo, kdo není jeho vlastníkem a ani k tomu nemá žádné pověření či souhlas.

Důkladně se seznamte se stavem bytu

Než podepíšete protokol o převzetí, měli byste si byt důkladně prohlédnout a seznámit se s jeho stavem, vybavením a ovládáním zařízení, které vám majitel bytu poskytne do užívání.

Pokud narazíte na vady, které brání řádnému užívání bytu, je vždy nutné na ně pronajímatele upozornit - a to nejlépe hned v předávacím protokolu. Nic nezkazíte tím, když si případné vady i vyfotíte a pořízenou fotodokumentaci poskytnete pronajímateli jako důkaz.

Jaké údaje by měl obsahovat předávací protokol

  • Označení účastníků a jejich zástupců. Prohlášení pronajímatele, že byt odevzdává do užívání nájemci, a prohlášení nájemce, že byt přijímá do užívání.
  • Seznam a popis vybavení bytu, které je nájemce oprávněn užívat spolu s bytem.
  • Popis stavu bytu, zjištěných závad (např. nefunkční elektrická trouba) a poškození (např. prasklé umyvadlo).
  • Seznam a počet předávaných klíčů od bytu a společných prostor v domě.
  • Stav, sériové číslo a umístění měřících zařízení pro odečet stavu odebrané vody, tepla, plynu a elektřiny, je-li byt takovými zařízeními vybaven.
  • Výčet dokumentace předávané nájemci spolu s vybavením bytu (např. návod k obsluze plynového kotle či elektrických přístrojů).

Zdroj: dTest

Nezapomeňte na společné prostory a domovní řád

Je vhodné seznámit se i se stavem společných prostor v domě. Nájemní smlouva by proto měla obsahovat popis společných částí domu, do nichž má mít nájemce přístup (například prádelna, sušárna, kočárkárna, zahrada).

Pronajímatel by vám měl také ukázat, kde jsou umístěny uzávěry plynu, vody a vypínače elektrické energie. Platí-li v bytovém domě domovní řád, měli byste se s ním před převzetím bytu seznámit.

„Pronajímatel by měl také písemně upozornit budoucí uživatele bytu na případná rizika spojená s užíváním vybavení bytu a na povinnost provádět pravidelnou údržbu a případné povinné kontroly vybavení bytu. Platí zde doporučení: čím podrobněji, tím lépe. Nájemce a pronajímatel se tak do budoucna vyhnou sporům o případné závady nebo dokonce způsobenou škodu,“ doporučil Lukáš Zelený.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám