Hlavní obsah

Cestovní pojištění 2019: V popředí zájmu pojištění odpovědnosti i asistence vozidla

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za cestovní pojištění letos průměrná česká domácnost zaplatila necelé dva tisíce korun. Zvýšil se především zájem o pojištění odpovědnosti za škody, u klientů bodovalo i připojištění asistenčních služeb při cestě autem do ciziny. Naopak o pojištění storna téměř nikdo nestojí.

Foto: Profimedia.cz

Připojištění asistence vozidla při cestě do zahraničí letos zaujala pětinu lidí.

Článek

Většina lidí se již při svých cestách do zahraničí pojišťuje. Mnozí tak činí on-line, bez osobní návštěvy pobočky. Je to rychlejší, pohodlnější, navíc pojišťovny často při sjednání přes internet nabízejí i několikaprocentní slevy z ceny pojistky.

Jak vyplynulo z dat portálu Porovnej24.cz, vyšlo letos cestovní pojištění českou domácnost v průměru na 1817 korun, o 23 korun více než v loňském roce. Lidé si také častěji sjednávali nižší pojistné limity. V minulé sezoně si limit pro léčebné výlohy ve výši minimálně 7,5 milionu korun až neomezený sjednaly tři čtvrtiny klientů, letos to bylo „jen” 69 procent lidí. Drtivá většina jich však tak vysoké plnění v případě využití pojistky nepotřebuje.

„Klienti by si měli sjednávat limity cestovního pojištění podle toho, kam míří. Pro Evropu jsou dostatečné léčebné výlohy čtyři až pět milionů koun, mimo Evropu, do Švýcarska a na Island poté nad pět milionů korun,“ doporučil Zbyněk Laisek z finančního srovnávače Porovnej24.cz.

Polovina pojištění s pojistkou na blbost

Oproti loňskému létu projevili letos klienti výrazný zájem o sjednání připojištění odpovědnosti za škodu, zatímco loni je uzavřela třetina lidí, letos to byla již polovina.

Dalším oblíbeným produktem je úrazové připojištění, které si letos sjednalo 45 procent lidí cestujících do zahraničí.

Novinka ve formě připojištění asistence vozidla zaujala pětinu lidí. Její sjednání se vyplatí hlavně při delší cestě do zahraničí. Majitelé auta tak získají jistotu, že v případě autonehody nebo poruchy vozidla se asistenční služba postará nejen o vozidlo, jeho opravu a případný převoz, ale také o posádku, které zajistí náhradní dopravu a ubytování. Jak odborníci upozorňují, je třeba si při sjednávání hlídat limity krytí opravy, repatriaci vozidla a případné sešrotování vraku, které se u pojišťoven liší. Průměrná cena připojištění se pohybuje kolem 500 korun.

Zájem mezi lidmi je také o připojištění zavazadel, které si letos sjednala pětina cestujících do zahraničí. „Pojištění zavazadel je velice oblíbené. Je ale potřeba podrobně si přečíst podmínky. Často z nich bývá vyjmutá například krádež zavazadel ze stanu nebo karavanu. Klient by měl dle toho zvážit, na jaký typ dovolené se chystá a zda je pro něj pojištění využitelné,“ doplnil Laisek.

Pojištění storna nebudí zájem

Pojistný produkt, o který naopak klienti neprojevují prakticky žádný zájem, je připojištění storna zájezdu. Letos si ho sjednal pouze jeden člověk ze sta.

„Je zajímavé, že i při průměrné ceně zájezdů, která se pohybuje na úrovni 33 750 korun, si cestovatelé často nepřipouští riziko, že by nakonec byli nuceni dovolenou zrušit," uvedl Laisek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám