Hlavní obsah

České matky na svých dětech nešetří, měsíčně za ně vydají pětinu rozpočtu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Zdraví, rodina, spokojený a klidný život. To jsou kategorie, které leží českým matkám malých dětí na srdci nejvíce. Kariéra a peníze zůstávají na druhé koleji. O své děti se starají velmi zodpovědně, a to i v rámci finančního zajištění. Měsíčně za ně vydají v průměru 5700 korun, zhruba pětinu rodinného rozpočtu. Většina matek svým dětem spoří a plánuje tak činit až do konce jejich studií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco pro tři pětiny matek je v jejich životě nejdůležitější zdraví nejbližších a pro polovinu pak vzájemné vztahy v rodině a úzkém okolí, sedm ze sta staví do popředí kariéru a desetina pak dostatek peněz. Ukázal to aktuální průzkum NN pojišťovny a penzijní společnost.

Podle něj také dvě třetiny matek malých dětí věří, že nepodceňují preventivní prohlídky, a téměř dvě z pěti nezanedbávají pohyb dětí na čerstvém vzduchu.

Pravidelnost sportovního vyžití svých dětí ale za dostatečnou považuje jen pětina matek a jen osm ze sta se hlásí k podpoře otužilosti dětí.

„České matky sice neskloňují lásku a štěstí ve spojitosti se svými dětmi při běžném hovoru, ale projevují ji v činech. Pečují nejen o zdraví a spokojenost svých dětí, ale dbají i na jejich finanční zajištění, ať už prostřednictvím pojištění nebo spoření,“ shrnula výsledky průzkumu Kateřina Štěrbová z NN.

Mobil i před šestým rokem

V průměru matky vydají za své děti 5700 korun za měsíc, což je pětina průměrného rodinného rozpočtu. Tři pětiny z této částky (téměř 3400 korun) tvoří povinné náklady, jako je například jídlo, oblečení, stravné v jeslích, školce či škole, léky apod.

Každý měsíc rodiče dětem dopřejí za zhruba 1900 korun. Tato částka představuje tzv. dobrovolné výdaje, kde dominují dárky, vitamíny a potravinové doplňky nebo peníze na zábavu a dovolenou s dětmi. Už v kategorii dětí do šesti let patří mezi nejvyšší měsíční položky také náklady na mobil – u pětiny rodin dokonce převyšují 430 korun měsíčně.

Ve více než čtvrtině rodin dávají malým dětem i kapesné, jehož výše je v průměru 131 korun.

Finanční podpora dítěte do konce studií

Tři pětiny matek svým dětem už od narození spoří. V průměru se jedná o 800 korun měsíčně. Mezi nejčastější formy spoření dětem patří stavební spoření, na kterém dětem střádá čtvrtina matek. Následuje spoření do hrníčku nebo obálky, prostřednictvím spořicího účtu v bance nebo skrze investice do fondů.

Ochota spořit svým dětem se láme u 18. narozenin, určitou finanční podporu ale dále plánují čtyři z pěti matek, a to až do konce studií dítěte. Dvě pětiny jsou dokonce ochotné své děti podporovat i později, dokud budou moci.

Na druhou stranu jen necelá polovina matek očekává od svých dětí ve stáří osobní péči. Každá sedmá pak počítá i s finanční výpomocí.

„Zodpovědnost a možná i velkorysost českých matek ke svým dětem dokládá nezištnost jejich péče i finanční podpory. Ačkoliv kvůli dětem často odsouvají vlastní kariéru a finanční zaopatření na vedlejší kolej, nečekají finanční podporu od dětí ve stáří – nanejvýš osobní pomoc v nouzi,“ upozornila Štěrbová.

Děti jsou častěji pojištěny

Z průzkumu také vyplynulo, že děti jsou pojištěny častěji, než je v české populaci běžné. Některé z vybraných druhů pojištění má sjednáno téměř 60 procent malých dětí. Nejvíce populární je přitom úrazové pojištění, které rodiče uzavřeli každému druhému dítěti. Tři z deseti dětí mají sjednáno životní pojištění a pětina dětí pak pojištění závažných onemocnění.

Výskyt pojištění u dětí rapidně roste s výskytem životního pojištění živitele rodiny. Pokud je pojištěn rodič, má velmi často na jedné smlouvě pojištěno i své dítě.

Reklama

Související články

Rodiny s více dětmi si opět přilepší

Rok 2017 přinese hned několik legislativních změn, které se pozitivně dotknou peněženek českých domácností. Především je ve Sněmovně před schválením vládní...

Výběr článků

Načítám