Hlavní obsah

České matky na svých dětech nešetří, měsíčně za ně vydají pětinu rozpočtu

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdraví, rodina, spokojený a klidný život. To jsou kategorie, které leží českým matkám malých dětí na srdci nejvíce. Kariéra a peníze zůstávají na druhé koleji. O své děti se starají velmi zodpovědně, a to i v rámci finančního zajištění. Měsíčně za ně vydají v průměru 5700 korun, zhruba pětinu rodinného rozpočtu. Většina matek svým dětem spoří a plánuje tak činit až do konce jejich studií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zatímco pro tři pětiny matek je v jejich životě nejdůležitější zdraví nejbližších a pro polovinu pak vzájemné vztahy v rodině a úzkém okolí, sedm ze sta staví do popředí kariéru a desetina pak dostatek peněz. Ukázal to aktuální průzkum NN pojišťovny a penzijní společnost.

Podle něj také dvě třetiny matek malých dětí věří, že nepodceňují preventivní prohlídky, a téměř dvě z pěti nezanedbávají pohyb dětí na čerstvém vzduchu.

Pravidelnost sportovního vyžití svých dětí ale za dostatečnou považuje jen pětina matek a jen osm ze sta se hlásí k podpoře otužilosti dětí.

„České matky sice neskloňují lásku a štěstí ve spojitosti se svými dětmi při běžném hovoru, ale projevují ji v činech. Pečují nejen o zdraví a spokojenost svých dětí, ale dbají i na jejich finanční zajištění, ať už prostřednictvím pojištění nebo spoření,“ shrnula výsledky průzkumu Kateřina Štěrbová z NN.

Mobil i před šestým rokem

V průměru matky vydají za své děti 5700 korun za měsíc, což je pětina průměrného rodinného rozpočtu. Tři pětiny z této částky (téměř 3400 korun) tvoří povinné náklady, jako je například jídlo, oblečení, stravné v jeslích, školce či škole, léky apod.

Každý měsíc rodiče dětem dopřejí za zhruba 1900 korun. Tato částka představuje tzv. dobrovolné výdaje, kde dominují dárky, vitamíny a potravinové doplňky nebo peníze na zábavu a dovolenou s dětmi. Už v kategorii dětí do šesti let patří mezi nejvyšší měsíční položky také náklady na mobil – u pětiny rodin dokonce převyšují 430 korun měsíčně.

Ve více než čtvrtině rodin dávají malým dětem i kapesné, jehož výše je v průměru 131 korun.

Finanční podpora dítěte do konce studií

Tři pětiny matek svým dětem už od narození spoří. V průměru se jedná o 800 korun měsíčně. Mezi nejčastější formy spoření dětem patří stavební spoření, na kterém dětem střádá čtvrtina matek. Následuje spoření do hrníčku nebo obálky, prostřednictvím spořicího účtu v bance nebo skrze investice do fondů.

Ochota spořit svým dětem se láme u 18. narozenin, určitou finanční podporu ale dále plánují čtyři z pěti matek, a to až do konce studií dítěte. Dvě pětiny jsou dokonce ochotné své děti podporovat i později, dokud budou moci.

Na druhou stranu jen necelá polovina matek očekává od svých dětí ve stáří osobní péči. Každá sedmá pak počítá i s finanční výpomocí.

„Zodpovědnost a možná i velkorysost českých matek ke svým dětem dokládá nezištnost jejich péče i finanční podpory. Ačkoliv kvůli dětem často odsouvají vlastní kariéru a finanční zaopatření na vedlejší kolej, nečekají finanční podporu od dětí ve stáří – nanejvýš osobní pomoc v nouzi,“ upozornila Štěrbová.

Děti jsou častěji pojištěny

Z průzkumu také vyplynulo, že děti jsou pojištěny častěji, než je v české populaci běžné. Některé z vybraných druhů pojištění má sjednáno téměř 60 procent malých dětí. Nejvíce populární je přitom úrazové pojištění, které rodiče uzavřeli každému druhému dítěti. Tři z deseti dětí mají sjednáno životní pojištění a pětina dětí pak pojištění závažných onemocnění.

Výskyt pojištění u dětí rapidně roste s výskytem životního pojištění živitele rodiny. Pokud je pojištěn rodič, má velmi často na jedné smlouvě pojištěno i své dítě.

Reklama

Související články

Rodiny s více dětmi si opět přilepší

Rok 2017 přinese hned několik legislativních změn, které se pozitivně dotknou peněženek českých domácností. Především je ve Sněmovně před schválením vládní...

Průlom. Češi jsou se svým životem spokojeni

Zlepšující se ekonomická situace, nízká nezaměstnanost či zvyšující se platy se výrazně odrážejí i na celkové náladě, která mezi obyvateli Česka nyní panuje....

Výběr článků

Načítám