Hlavní obsah

Spoření na důchod s příspěvkem státu má už přes 12 tisíc dětí

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od začátku loňského roku mohou rodiče či zákonní zástupci spořit na důchod se státní podporou i dětem. Za první rok fungování založili rodiče doplňkové penzijní spoření 12 576 dětským účastníkům.

Foto: Profimedia.cz

Doplňkové penzijní spoření je možné založit potomkům prakticky již od narození, resp. od chvíle, kdy je dítěti vystaven rodný list.

Článek

Podle odhadů Asociace penzijních společností ČR by na konci letošního prvního čtvrtletí mělo být uzavřeno už přes 15 tisíc dětských smluv.

Průměrná měsíční úložka u dětských smluv je 487 Kč a v průměru ho lidé uzavírají osmiletým dětem.

Velkou výhodou doplňkového penzijního spoření je podpora státu. Stejně jako u smluv spoření na penzi pro dospělé, tak i u dětských smluv vzniká nárok na státní příspěvek, jehož výše se pohybuje od 90 korun (pro měsíční úložku 300 korun) měsíčně až po 230 korun (úložka tisíc koruna více) za měsíc. U smluv pro dítě však není možné uplatnit nárok na daňový odpočet.

Třetinu lze vybrat v 18 letech

„Děti budou spořit dlouhou dobu a při dlouhém spořicím horizontu hraje nejdůležitější roli zhodnocení. U dětských smluv je proto vhodné volit dynamické fondy, jejichž výkon sice může v jednotlivých letech v závislosti na vývoji na akciových trzích kolísat, z dlouhodobého pohledu je to ale nejlepší možná investice. V tomto roce předpokládáme podobné tempo nárůstu dětských smluv jako loni,“ sdělil Právu prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Pokud chceme, aby dítě mělo možnost částečného výběru, musí být smlouva uzavřena nejpozději v roce, kdy slaví dítě osmé narozeniny
Anežka Kneeová, Swiss Life Select

Rodiče, kteří o smlouvě pro dítě uvažují, by si však měli uvědomit, že s ohledem na státní příspěvky jde o závazek spoření a ponechání peněz na účtu s extrémně dlouhým, až 60letým horizontem.

Zákon u dětských smluv povoluje možnost vybrat třetinu naspořených peněz ve chvíli, kdy dítě dovrší osmnáct let, ne však později. Nárok na částečné odbytné v 18 letech vzniká jen v případě, že smlouva trvala minimálně 120 měsíců.

„To znamená, že pokud chceme, aby dítě mělo možnost částečného výběru, musí být smlouva uzavřena nejpozději v roce, kdy slaví dítě osmé narozeniny,“ doplnila Anežka Kneeová ze společnosti Swiss Life Select.

MF: O příspěvek dítě nepřijde

Po zmatcích ohledně výkladu zákona je dobrou zprávou, že ministerstvo financí (MF) potvrdilo, že dítě při výběru části naspořených peněz v 18 letech nepřijde o poměrnou část připsaných státních příspěvků.

„MF po zvážení všech souvisejících ustanovení zákona je toho názoru, že státní příspěvek se v případě částečného odbytného nevrací a zůstane tak účastníkovi na osobním penzijním účtu,“ sdělila v pátek Právu Kateřina Vaidišová z tiskového oddělení ministerstva.

Podle Kneeové jsou výhodou doplňkového penzijního spoření nulové vstupní poplatky a nižší management fee, tedy poplatky za správu účtu.

„Jde o kvalitní spořicí produkt se státní podporou. Důležité je také zodpovědné hledisko každého klienta a nutnost zajištění se na budoucnost. A kdy jindy začít než v dětství. Čím déle spoříte, tím vyšší částku můžete naspořit, aniž byste ukládali vysokou částku. Dětem navíc může přispívat kdokoliv z rodiny,“ upozornil Patrik Madle z ČSOB Penzijní společnosti.

Alternativou k tomuto penzijnímu produktu pro děti je zejména stavební spoření s šestiletým spořicím cyklem, na který rovněž přispívá stát.

Více než polovina z 27 účastnických fondů loni díky vývoji akciových trhů překonala svou výkonností inflaci, která činila 0,7 procenta. Naopak šest účastnických fondů skončilo v záporných hodnotách. Od počátku doplňkového penzijního spoření jsou ale výsledky všech fondů v kladných číslech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám