Hlavní obsah

Češi vylepšují bydlení i dětem, s obnovou dětských pokojů se vejdou do 50 tisíc

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po kuchyních a koupelnách se Češi pouštějí i do vylepšení pokojů svých dětí. Na rekonstrukci by podle představ rodičů měla vetšinou stačit částka do 50 tisíc korun. Takovou investici jsou schopni zvládnout z vlastních úspor. Ovšem pětina rodičů plánuje dražší rekonstrukci a v takovém případě pak nejčastěji sáhnou po úvěru od stavební spořitelny.

Foto: Profimedia.cz

Více jak polovina dětí se na rekonstrukci svého bydlení aktivně podílela.

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS), kterého se zúčastnilo přes tisíc respondentů z celé České republiky.

Český bytový fond je zastaralý a mnozí lidé se tak musí pustit do rekonstrukcí svých domů či bytů. Například v loňském roce to měla v plánu téměř polovina domácností.

Na rekonstrukce hlavně úvěr od spořitelny

„Dlouhodobě se nám potvrzuje, že v horizontu několika let chce rekonstruovat své bydlení zhruba polovina českých domácností,“ uvedl Vladimír Staňura z ČMSS.

Nejčastěji si Češi vylepšují a modernizují kuchyně a koupelny. Ovšem v rodinách s dětmi je třeba se v určité době zaměřit i na předělávku dětského pokoje.

Pro téměř čtyři pětiny rodičů bude na rekonstrukci dětského pokojíčku dostačující částka 50 tisíc korun. V takovém případě jsou schopni modernizaci pokrýt z vlastních úspor.

„Více jak pětina rodin předpokládá dražší rekonstrukci dětského bydlení. V takovém případě nejčastěji sáhnou po úvěru od stavební spořitelny,“ doplnil Staňura.

Děti s rekonstrukcí pomáhají

ČMSS se v průzkumu ptala i na vybavení dětských pokojů. Z odpovědí vyplynulo, že přes 70 procent dětí má v pokojíčku tablet či počítač, 57 procent dětí má vlastní televizi, 11 procent pak herní konzole. Čtvrtina dětí má ve svém pokoji i domácího mazlíčka.

Víc než polovina dětí se přitom na rekonstrukci svého bydlení aktivně podílela. Velká část rodin přitom kvůli dětem zvažuje změnu bydlení, o přestěhování do prostornějšího bytu či domu uvažují tři z deseti dotázaných.

Rekonstrukce mají zelenou

Zájem českých domácností o zvelebení svého bydlení otevírá obrovský prostor pro další růst úvěrů od stavebních spořitelen.

„Stavební spořitelny zvýšily objem poskytnutých úvěrů už tři roky po sobě a letos počítáme s dalším poměrně silným růstem,“ dodal Staňura.

V prvním pololetí vzrostl objem úvěrových obchodů stavebních spořitelen o víc jak 30 procent.

Loni stavební spořitelny podle údajů ministerstva financí poskytly úvěry za 48 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám