Hlavní obsah

Češi se vrhli do oprav chalup, vkládají do nich i statisíce

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Sedm z deseti českých chalupářů si na letošní rok naplánovalo rekonstrukci svého „druhého domova”. Nejčastěji se budou úpravy týkat interiéru, nové střechy či zateplení. Zhruba polovina chalupářů se v případě investic nebude držet při zemi a plánuje utratit desítky až stovky tisíc korun.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Češi se letos do oprav a zvelebování svých chalup pustí ve velkém.

Článek

Celkem 70 procent českých chatařů a chalupářů chystá na letošní rok modernizaci svých rekreačních domů, vyplývá to z průzkumu GE Money Bank.

Zatímco jedna polovina Čechů bude v letošním roce investovat do úprav svých chalup méně než 50 tisíc korun, druhá polovina se uskromňovat nehodlá a do kapsy sáhne mnohem hlouběji.

Čtvrtina majitelů rekreačních objektů uskuteční investice ve výši od 50 tisíc do 100 tisíc korun. Dalších 14 procent pak vloží do rekonstrukce mezi 100 tisíci a čtvrtmiliónem korun, každý dvanáctý plánuje, že nové investice budou dokonce vyšší.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jakou částku plánujete letos investovat do rekonstrukce své chalupy či chaty?

Zhruba pětina lidí si na plánovanou rekonstrukci chce peníze půjčit.

Náročná přestavba interiéru

Nejčastěji budou své investice směrovat na náročnou přestavbu interiérů, jako jsou příčky, krovy nebo schody. V průzkumu to zmínily více než dvě pětiny majitelů chat či chalup.

Dalších téměř 30 procent chalupářů plánuje opravit střechu a čtvrtina bude zateplovat nebo izolovat celou chalupu.

Jaký typ rekonstrukce letos plánujete ve své chatě či chalupě?
Úprava interiéru41,4 %
Střecha29,3 %
Zateplení nebo izolace24,7 %
Voda a odpady24,1 %
Sanační práce21,3 %
Topení18,4 %
Komín17,2 %
Elektrické vedení14,4 %
Studna12,6 %
Zdroj: GE Money Bank

„Češi tráví na chalupách hodně času a logicky chtějí, aby to bylo pro ně co nejpříjemnější místo,“ uvedla Milada Franek, tisková mluvčí GE Money Bank. „Letos se do oprav a zvelebování pustí opravdu ve velkém. Náš průzkum ukázal, že se téměř polovina českých chalupářů vrhne hned do několika velkých oprav najednou,“ doplnila

Chybět nebudou ani menší úpravy

Vedle velkých rekonstrukcí se čeští chataři a chalupáři chystají i na drobnější opravy. Nejvíce z nich bude letos natírat a malovat (69 procent). Více než třetina má v plánu opravu nebo stavbu nového plotu.

Další nejčastěji plánovanou rekonstrukcí je úprava osvětlení, na kterou se chystají zhruba tři z deseti chalupářů. Přibližně pětina má v plánu opravu nebo výměnu oken, podlah či okapů.

Investice do nového vybavení

Tím však podle průzkumu  investice českých chalupářů letos nekončí. Tři čtvrtiny z nich utratí peníze za nové zařízení do domku nebo na hradu.

Ze zahradního vybavení si více než čtvrtina lidí v letošním roce koupí nový gril a dalších 22 procent obohatí zahradu u chalupy o nový nábytek. Nový bazén si letos pořídí dalších 15 procent respondentů.

Necelá čtvrtina chalupářů se také chystá na nákup nových spotřebičů do chalupy a v neposlední řadě si pětina lidí pořídí nábytek do interiéru.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Anketa

Plánujete stavbu či rekonstrukci chaty nebo chalupy?
Ano
66,1 %
Ne
33,9 %
Celkem hlasovalo 1246 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám