Hlavní obsah

Češi v průměru za rok naspoří 43 tisíc korun

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Téměř devět lidí z deseti si pravidelně ukládá nějaké peníze stranou. Motivací je pro ně hlavně vytvoření finanční rezervy i přilepšení na důchod. Ke spoření využívají především spořicí účty či penzijní připojištění, respektive doplňkové penzijní spoření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Češi spoří pravidelně. Průměrně si odkládají 3600 korun měsíčně a za rok tak zvládnou našetřit 43 200 korun. V případě spoření platí, že čím vyšší vzdělání a příjem lidé mají, tím větší cítí potřebu spořit,” uvedl Roman Přeučil z Raiffeisenbank.

Podle průzkumu agentury Ipsos pro Raiffeisenbank spoří až 86 procent Čechů ve věku 25 až 55 let. Nejoblíbenějšími produkty jsou shodně pro tři pětiny lidí spořicí účty a penzijní připojištění, resp. doplňkové penzijní spoření.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jaké produkty Češi využívají ke spoření

Na účty stavebního spoření ukládají dva z pěti střadatelů. Spořiví Češi se snaží své volné peníze zhodnotit i investováním a to jak prostřednictvím investic v bance (17 procent), tak mimo ni (13 procent).

Výsledky průzkumu však ukázaly i na celkem dost velký počet lidí, kteří si sice peníze ukládají stranou, ale jejich úspory se jim postupem času znehodnocují. Téměř dva z pěti lidí si totiž nechávají naspořené peníze ležet ladem na bezúročném běžném účtu a jeden z pěti je dokonce hází doma do šuplíku.

Finanční rezerva, důchod i dovolená

Češi spoří především proto, aby si vytvořili nějakou finanční rezervu, v průzkumu to potvrdili tři ze čtyř oslovených. Dalším častěji zmiňovaným důvodem bylo ukládání peněz na důchod, uvedly ho více než dvě pětiny lidí, přičemž ho ve větší míře zmiňovali respondenti starší 45 let.

„Naspořit si nedotknutelnou rezervu ve výši alespoň tří platů mimo běžný účet, aby nás nelákalo je využívat na věci, ke kterým nejsou určené a použít je opravdu jen v případě nenadálé situace, by mělo být jedním z prvních úkolů každého, kdo začne pravidelně vydělávat,“ uvedl finanční poradce Pavel Turek ze společnosti OVB Allfinanz.

Třetina lidí si šetří na dovolenou či cestování. Tři z deseti oslovených spoří na bydlení, což se týká především mladších respondentů ve věku od 25 do 34 let.

Pětina lidí spoří pro děti, zhruba stejný počet si peníze ukládá „jen tak” bez jasně daného důvodu. Každý zhruba šestý až sedmý respondent zmínil shodně spoření na auto, koníčky či zdraví.

Anketa

Jaký produkt využíváte ke spoření nejvíce?
Spořicí účet
19,1 %
Penzijní připojištění/důchodové penzijní spoření
31,8 %
Životní pojištění
0,7 %
Stavební spoření
11,2 %
Běžný účet
3,5 %
Spoření doma do obálky
7,4 %
Investice v bance
2,7 %
Investice mimo banku
10,4 %
Nespořím
13,2 %
Celkem hlasovalo 403 čtenářů.

Reklama

Související články

Chcete ušetřit? Zbavte se zlozvyků

Řada lidí si po Novém roce dala předsevzetí, co by chtěli zlepšit nebo čeho se vyvarovat. Mezi nejčastější patří přestat kouřit, omezit spotřebu alkoholu,...

Výběr článků

Načítám