Hlavní obsah

Češi mají vyšší úspory než dluhy

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než pětina Evropanů splácí nějaký nehypoteční úvěr a zároveň spoří. Průměrný Evropan má přitom naspořen 1,5násobek dlužné částky, takže by své závazky mohl bez problémů a s rezervou splatit. Češi dokonce evropský průměr s poměrem 164 procent úspor vůči dluhu převyšují.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šest z deseti Evropanů by dokázalo okamžitě splatit své závazky plynoucí z nehypotečních úvěrů.

Článek

Ukázal to mezinárodní průzkum agentury Ipsos ve 13 zemích Evropy na vzorku více než 12 500 lidí.

Evropané zbytečně platí úroky z úvěrů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Libora Vaníčka z ING Bank mohou mít lidé racionální důvody k tomu, proč čerpají úvěr, i když mají nějaké peníze naspořeny. Jedním z nich může být například to, že chtějí mít po ruce neustále rezervu na neočekávané výdaje.

Dalším důvodem může být i to, že současné velmi nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů mohou vyvolávat nesprávný dojem, že stejně příznivé jsou i úroky z ostatních dluhů. „To však nebývá pravda a rozdíl v úrokových sazbách hypotečních a nehypotečních úvěrů je v praxi často velmi významný,“ doplnil Vaníček.

Odborníci proto lidem doporučují, aby si v případě, že mají vysoké úspory a zároveň splácejí nehypoteční úvěr, porovnali úrokové sazby obou produktů a část dluhu případně z úspor splatili. Denně totiž Evropané zaplatí až 880 miliónů korun na úrocích z úvěrů, které by si mohli splacením dluhu ušetřit.

Nejvyšší úspory vůči dluhům mají Španělé

Nejvíce naspořeno mají Španělé, jejichž úspory převyšují dluhy dokonce trojnásobně. Po nich následují Belgičané a Britové.

Závazky by naopak z úspor nedokázali pokrýt například Francouzi, Turci nebo Rakušané.

Výše úspor Evropanů vůči výši jejich nehypotečních dluhů
Španělsko300 %
Belgie267 %
Velká Británie229 %
Itálie200 %
Polsko200 %
Česká republika164 %
Rumunsko157 %
Německo133 %
Lucembursko125 %
Nizozemsko104 %
Francie95 %
Turecko88 %
Rakousko86 %
Evropa celkem149 %

Z průzkumu také vyplynulo, že by své závazky dokázalo okamžitě splatit šest z deseti Evropanů. Zbylých 40 procent by dluhy mohlo alespoň snížit. V České republice by mohla splatit závazky z úspor nadpoloviční většina obyvatel (56 procent).

Anketa

Pokryly by vaše úspory částku, kterou dlužíte?
ano
43,2 %
ne
56,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1740 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám