Hlavní obsah

Češi kupují malé byty jako investici. Žít ale chtějí ve větších a nových

Novinky, bab

Podle odhadů byl každý čtvrtý byt v loňském roce prodán jako investiční. Češi za tímto účelem nejčastěji kupovali menší byty zhruba o rozloze 2+kk, které dále pronajímají nezařízené. Ovšem sami podle aktuálních průzkumů preferují bydlet ve velkém bytě, nejčastěji ve čtyřpokojovém o rozloze kolem sto metrů čtverečních.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Až tři čtvrtiny Čechů považují nákup bytu za dobrou investici.

„Popularita bytů o dispozici 2+kk je dlouhodobá. Mění se ale důvody, proč je lidé kupují. V minulosti si menší byty kupovali zejména mladí, nezadaní lidé, kteří si po založení rodiny pořídili byt větší a ten menší začali pronajímat,” uvedl Tal Grozner ze společnosti Star Group.

V současné době je podle něho trend takový, že lidé menší byty kupují primárně pro účely dalšího pronájmu. A právě po bytech 2+kk nebo 2+1 je ze strany potenciálních nájemníků největší zájem. Podíl investičních bytů může v současnosti tvořit až 30 procent z celkových prodejů.

Mladí chtějí větší byty

Většina Čechů chce žít v bytě s obytnou plochou kolem sto metrů čtverečních. Více než dvě pětiny Čechů preferují bydlení v novostavbě. O tyto byty se zajímají hlavně mladí lidé kolem 35 let, ve skladbě kupujících jich je přes 70 procent.

Podle odborníků mají mladí lidé o svém bydlení poměrně přesné představy. Vedle použitých materiálů se zajímají především o občanskou vybavenost a možnosti volnočasového vyžití v dané lokalitě. Rostou také požadavky na prostor.

„Mladé rodiny v současnosti nejčastěji kupují byty o dispozici 3+1 nebo 4+kk. Oblíbené jsou přízemní byty s předzahrádkou, které suplují rodinné domy. Co se samotného vybavení bytu týče, převládá u kupujících zájem o nezařízené byty,” dodal Grozner.

Češi investují i do luxusních nemovitostí

Bonitní Češi naopak za vhodnou investiční příležitost považují pořízení luxusních nemovitostí. Zatímco ale ve světě podle dostupných analýz zájem o jejich pořízení slábne, v České republice je stále poměrně vysoký. Projevují ho nejen movití Češi, ale i Slováci a cizinci ze zemí Evropské unie či bývalého Sovětského svazu.

Kupující považují drahé nemovitosti primárně za dlouhodobé a stabilní uložení finančních prostředků se snadnou likviditou investice v případě potřeby.

Rájem milovníků přepychového bydlení je pochopitelně Praha. „Luxusní rezidenční trh se rozvíjí především v Praze a jejím bezprostředním okolí. Nejdražší bytové lokality se nachází v historickém centru metropole po obou stranách Vltavy,” uvedla Denisa Višňovská ze společnosti Lexxus.

Nemovitosti v nejprestižnějších lokalitách centra metropole však prudce zdražují, setkat se můžete i s cenou 400 tisíc korun za metr čtvereční.

Reklama

Související články

Úbytek nových bytů tlačí ceny nahoru

V uplynulém roce se v Praze prodalo 6650 bytů, v ostatních regionech republiky dalších pět tisíc. Jen v hlavním městě prodej vynesl 31 miliard korun....

Třetině lidí nevyhovuje, jak bydlí

Trhem s nemovitostmi nyní hýbou především lidé, kteří se v poslední době rozhodli aktivně řešit své stávající bydlení. Třetina z nich totiž není spokojena...

Výběr článků

Načítám