Hlavní obsah

Češi jsou zadlužení až po uši, ale na koníčky si půjčují

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí Češi jsou sice zadlužení až po uši, ale stále si půjčují na nesmysly. Neberou si jen úvěry po zralé úvaze na bydlení, nebo aby překlenuli těžké období. Zejména nebankovní úvěrové společnosti lidem stále ochotně půjčují další a další drahé peníze.

Foto: Profimedia.cz

Češi si neváhají půjčovat například na nové rybářské vybavení.

Článek

A ještě ve svých zprávách veřejnosti nadšeně sdělují, jak Češi holdují třeba dražším věcem spojeným s rybařením, které si pořizují na splátky.

Jedna z největších tuzemských úvěrových firem zaměřených na spotřebitelské půjčky vydala tento týden tiskovou zprávu, podle níž si u ní lidé pořídili na splátky například i airsoftovou zbraň nebo svářečskou kuklu.

Podle této zprávy někteří lidé neváhají „investovat“ na dluh také do svých nejrozmanitějších koníčků. To je za situace, kdy Český statistický úřad nedávno připustil, že v pásmu příjmové chudoby je každý desátý Čech, včetně kojenců, tedy milión obyvatel, přece „dobrá zpráva“.

Neutuchající zájem Čechů o své „koníčky na splátky“ vyvolává optimismus i při pohledu na celkovou zadluženost domácností, která podle ČNB vytrvale stoupá a už začíná atakovat hranici 1,5 biliónu korun.

Příkladem může být nadšenec, který si nedávno na splátky pořídil rybářský člun za 20 tisíc korun. Jeho kolega pak neváhal investovat zhruba stejnou částku do profesionální udice a navijáku. „Každý měsíc financujeme několik rybářských prutů a doplňků, jako jsou podběráky nebo vezírky,“ nechal se slyšet ředitel obchodní sítě zmíněné úvěrové společnosti.

Právě to jsou přitom ti nejlepší adepti na to, aby se u jejich dveří do bytu brzy ozvala vrtačka zámečníka, za nímž budou netrpělivě podupávat exekutorští vykonavatelé. Pořídí si sice nové drahé rybářské pruty, ale složenky třeba za telefon neplatí.

Takoví dlužníci obvykle své dluhy nesplácejí, jdou ochotně za lichvářskými firmami a půjčují si další půjčky, které jsou kryté třeba směnkami a doložkou přímé exekuce.

„Nejen lednička, širokoúhlá televize nebo zahradní nábytek. Vedle nejčastějšího zboží, které si lehkomyslní Češi pořizují na splátky, se ve statistikách úvěrových společností z času na čas objeví komodity, které přinejmenším překvapí,“ konstatuje lehkým tónem úvěrová společnost.

Vypadá to, jako by ji těšilo, že svým blahosklonným půjčováním nahání exekutorům nové „klienty“.

Anketa

Kolik dlužíte?
Nedlužím nic
55,4 %
Do 50 000
8,5 %
Do 100 000
5,6 %
Do půl miliónu
12,7 %
Do jednoho miliónu
6 %
Do dvou miliónů
6 %
Přes dva milióny
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28905 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám