Hlavní obsah

Češi si berou nové půjčky, aby zaplatili ty staré

Právo, Jindřich Ginter

Tisíce českých domácností se navzdory tomu, že se na ně žene se značným předstihem avizované zdražování všehomožného od energií přes pohonné hmoty až po potraviny, v závěru loňského roku opět více zadlužily. A teď musí splácet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Nové spotřebitelské půjčky si podle bank už méně často berou na hlouposti, tedy více počítají, na kolik je tyto půjčky ve výsledku přijdou. Je to ale způsobeno i tím, že řada lidí musí vracet staré, předražené půjčky, jenže na to si zase musela půjčit.

Kromě toho „frčí“ úvěry určené na vybavení a rekonstrukce domácností.

Čtvrtina klientů využije spotřebitelský úvěr na úhradu dříve sjednaných půjček.
Jan Holinka, Česká spořitelna

I když je celková dynamika růstu spotřebitelských půjček podle informací Práva o něco pomalejší proti zlaté éře z období před pěti lety, jak potvrzují i závěry českých statistiků, pořád se jedná o růst, jenž zesílil právě před Vánoci, v závěrečném čtvrtletí loňského roku.

„Vánoce jsou každoročně vrcholem spotřebitelského financování. V listopadu a prosinci byl prodej spotřebitelských půjček o 20 procent vyšší proti předchozím měsícům,“ potvrdil Právu Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank, kde si jeden člověk v průměru půjčuje kolem sta tisíc korun.

Pozitivní podle něho je, že ubývají úvěry na dovolenou, nový telefon či jiné „zbytečnosti“. „Převažují úvěry na vybavení domácnosti či na financování vzdělání,“ dodal Kofroň.

Tisíce lidí však musejí řešit vážnou situaci, kdy si braly jednu drahou půjčku za druhou u kdekoho, a teď se snaží získat aspoň jeden standardní úvěr, z něhož tyto staré závazky umoří, aby na ně neudeřil exekutor.

Dlužníci obvykle potřebují 200 tisíc

Davy těchto dlužníků, kteří potřebují vyrazit klín klínem, už měsíce proudí například do České spořitelny, která se na ně ve své strategii přímo zaměřila.

„V období od září do prosince jsme poskytli téměř 49 tisíc spotřebitelských úvěrů v celkovém objemu 6,7 miliardy korun, přičemž 40procentní podíl na tom měl nový úvěr, který konsoliduje klientům jejich předchozí dluhy. Průměrná výše konsolidačního úvěru činila 212 tisíc korun,“ upřesnil Jan Holinka z České spořitelny.

Člověku se podle něj sníží měsíční splátky, neriskuje hned několik exekucí na střechu nad hlavou, ale o to déle splácí.

Před Vánoci, především od loňského října do listopadu, spořitelna poskytla o devět procent více spotřebitelských úvěrů než v předchozím roce. Lidé si u ní v průměru půjčují 110 tisíc korun.

„Čtvrtina klientů využije spotřebitelský úvěr na úhradu dříve sjednaných půjček,“ sdělil Holinka.

„V předvánočním období je vždy větší zájem o spotřebitelské a hotovostní úvěry. Nedomníváme se, že by klienti výslovně pořizovali vánoční dárky na dluh, ale spíše si pořizují věci do domácnosti, které si zabalí pod stromeček,“ dodal Holinka. A ne všem se pak podaří z úvěrové smyčky vyklouznout.

K 30. září 2011 celá finanční skupina České spořitelny evidovala 6,4 procenta rizikových úvěrů, kde hrozí, že nebudou spláceny.

Půjčují si i na hokej

„Proměňuje se účel půjček – lidé více investují do úprav bydlení, vybavení domácností, nákupů zboží, které vydrží i několik let. Pozorujeme, že lidé také úvěry častěji než dříve financují nejen zboží, ale začínají je využívat i pro služby nebo zážitky – permanentky na hokej nebo eurovíkendy,“ sdělila Právu Zuzana Bienvenu z Home Credit.

Lidé z bank a úvěrových firem si tak poněkud protiřečí. Na jednu stranu sice tvrdí, že jsou lidé už rozumnější, ale na druhou stranu připouštějí, že mnozí Češi jsou stále tak krátkozrací, že si vezmou úvěr i na hokejové vstupenky či na nějaké zážitky, které v této době rozhodně nepatří k prioritám.

Takoví lidé se snadno stávají kořistí lichvářů, kteří jim například na internetovém tržišti půjček poskytnou peníze na až 40procentní úrok. Vědí, že stejně nezaplatí a že od nich snadno, třeba na základě směnky, získají například byt.

Anketa

Půjčili jste si někdy peníze, abyste jimi zalepili starší dluh?
Ano
21,6 %
Ne
78,4 %
Celkem hlasovalo 18884 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám