Hlavní obsah

Ceny bytů porostou hlavně kvůli poptávce fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny bytů mají podle odhadů většiny obchodníků v realitách ještě letos růst. Hypotéky ale citelně zdražují a množí se zprávy o problémech dokončit některé rodinné domy kvůli enormnímu zdražení materiálů. Poptávku tak pravděpodobně potáhnou především movití zájemci s hotovostí a realitní fondy.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Pokud se bude cenová hladina nadále zvyšovat o jednotky procent ročně, bude za tímto růstem stát poptávka větších realitních fondů a společností, které se zabývají pronájmem rezidenčních nemovitostních celků,“ míní Jakub Veverka z portálu Videobydleni.cz.

Ceny bytů a domů i nadále rostou, v Praze už narážejí na strop

Finance

Větší nástup institucí, respektive fondů i do trhu s nájemním bydlením v ČR očekávají například v Trinity Bank.

Střadatelé mají žně v realitních fondech

Finance

„Na trh přicházejí zahraniční hráči, kteří mají zájem o investiční byty. Vysoké sazby a přísnější pravidla pro hypotéky sice mohou tuzemskou poptávku přibrzdit, avšak přítomnost velkých hráčů budujících bytová portfolia nejspíš zabrání, aby na trhu došlo ke korekci. Jako pravděpodobný se proto jeví další, i když výrazně pomalejší růst cen v letošním roce,“ konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Stavební spoření odolává inflaci jen stěží, alternativou mohou být investice do nemovitostí

Finance

Za 10 let zdražily byty dvojnásobně

Ve třetím čtvrtletí loňského roku byty v průměru meziročně zdražily o 22 procent. S takto vysokým nárůstem se ČR drží v čele celounijního žebříčku. Za posledních pět let byty v Česku podražily o 76 procent, za deset roků pak na dvojnásobek.

Byty na pronájem se skupují v hotovosti

Finance

„Bydlení je tak stále dražší a s ohledem na vývoj kupní síly domácností je méně dostupné,“ potvrdil Dufek.

Podle něho ale byty prudce zdražovaly téměř v celé Unii (+9,2 procenta).

Pozemky za 10 let zdražily i dvojnásobně

Finance

„Důvodem byly bezpochyby levné a dostupné peníze. Nízké a často záporné úroky a výnosy dluhopisů nutily investory k hledání příležitostí jinde. A jednu z těch atraktivních nabízel realitní trh. Stačí se podívat třeba i k našim německým sousedům, kde byty zdražily o 12 procent,“ dodal Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám