Hlavní obsah

Budou banky zlevňovat hypotéky? První už sazby snížily

Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na razantní snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB) reagovaly první banky a zlevnily své hypotéky. V Equa bank tak klienti mohou počítat se sazbami nižšími o 0,6 procenta. Pod dvouprocentní hranici se dostaly sazby u mBank. Další banky se zatím nepřidaly, nicméně současnou situaci analyzují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

ČNB v březnu dvakrát krátce po sobě snížila základní úrokovou sazbu, v současné době je tak na úrovni jednoho procenta.

Podle odborníků na to v dohledné době zareagují i banky a hypotéky by mohly výrazně zlevňovat. Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma BH Securities, „je dokonce možné, že budou překonána historická minima a budeme atakovat úroveň kolem 1,5 procenta.”

ČNB snížila úrokové sazby

Ekonomika

Jako první ke zlevnění svých hypoték přistoupila Equa bank a snížila roční úrokové sazby hypoték až o 0,6 procenta na 2,29 procenta. Změna se týká fixací na tři roky a pět let a platí pro hypotéky na výstavbu nebo koupi domu či bytu a na refinancování hypoték.

„Snížením úrokových sazeb reagujeme na nedávné snížení sazeb ze stran ČNB a tento pokles promítáme do sazeb pro naše klienty. Vzhledem ke stávající situaci očekáváme, že se v letošním roce budou lidé více než kdy jindy soustředit na zvelebování svých chalup a chat, proto věříme, že zájemci ocení nižší sazby hypotečních úvěrů,“ řekl Ondřej Hák, ředitel retailového bankovnictví Equa bank.

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Finance

Zvýhodněnou úrokovou sazbu hypoték u pětileté fixace a 80 procent hodnoty zástavy nabízí i mBank. „Úrokovou sazbu těchto hypoték jsme snížili o půl procentního bodu na 1,94 procenta. Chceme trh hypoték rozhýbat a lidi v této nelehké situaci podpořit,“ uvedl Martin Podolák, ředitel divize úvěrových produktů mBank pro Českou republiku a Slovensko.

Další oslovené banky zatím ke snižování sazeb nepřistoupily, nicméně ho ani v dohledné době nevyloučily. „Zatím to analyzujeme,” uvedla pro Novinky Lucie Brunclíková z Creditas. Kroky ČNB a vývoj sazeb na hypotečním trhu sledují podle vyjádření mluvčí Jany Karasové i v Air Bank.

Odklad splátek je prvořadý

Podle Petry Kopecké z Raiffeisenbank se ke snížení sazeb banka zatím nechystá.

Mluvčí České spořitelny Filip Hrubý pak Novinkám sdělil, že banka se nyní věnujeme především klientům postiženým koronavirovou epidemií. „Plně se soustředíme na zpracování žádostí o odklad splátek potřebným klientům a zajištění financování firemním klientům skrze program státem garantovaných úvěrů COVID II.”

Jak zároveň dále zmínil, evidují u individuálních klientů zhruba 70procentní pokles zájmu o hypoteční úvěry. „Nyní proto neplánujeme změnu úrokových sazeb,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Sazby hypoték mohou jít na historické minimum

Epidemie koronaviru zlevní hypotéky, odhadují finanční experti. Dočkat se můžeme i nového historického minima. Úrokové sazby hypoték by se v dohledné době...

Výběr článků

Načítám