Hlavní obsah

Banky zvyšují úroky na spořicích účtech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky po čtvrtečním razantním zvýšení sazeb Českou národní bankou pokračují ve zdražování hypoték, ale konečně už začaly zvedat i úročení spořicích účtů. Například Air Bank od pondělí 22. listopadu zvyšuje bonusový úrok na spořicím účtu z 0,75 procenta ročně na dvojnásobek, tedy na 1,5 procenta, a to u vkladů do 250 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tuto úrokovou sazbu získá klient jednoduše, stačí pětkrát za měsíc zaplatit kartou nákup v jakékoliv výši,“ sdělila Právu mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Dodala, že vklady na spořicím účtu od 250 tisíc do milionu korun bude banka dál úročit úrokem 0,1 procenta ročně. Vklady nad milion korun už nejsou úročeny vůbec.

Vyšší úročení nově oznámily Česká spořitelna, Air Bank, Creditas či Trinity Bank

Také Česká spořitelna v pátek oznámila, že od prosince zvýší úročení u spořicích účtů z 0,2 na 1,5 procenta pro klienty s účtem Plus a klienty služby Erste Premier a Erste Private Banking.

Spořicí účet podle spořitelny využívá více než 1,8 milionu jejích klientů.

V reakci na kroky ČNB zvýšila od 10. listopadu úrokové sazby u spořicích produktů i banka Creditas. Nová sazba u jejího Spořicího účtu + bude 2,0 procenta p. a. pro část vkladu do 350 tisíc korun a jedno procento pro část vkladu na tento limit.

Sazba u spořicího vkladu s výpovědní lhůtou jeden měsíc bude až 2,1 procenta. „Sazby se zatraktivní například také u termínovaných vkladů,“ slibuje banka.

Na zvýšení základních úrokových sazeb ČNB reaguje opět i Trinity Bank.

ČNB razantně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Sazbu na spořicím účtu zvedá na 2,08 procenta p. a. s tím, že jako první banka teď nabízí možnost spořit bez omezení výše vkladu i jakýchkoliv dalších podmínek a při tom mít finance kdykoliv k dispozici.

Od 10. listopadu zvýhodní úročení hlavních spořicích a termínovaných účtů i ČSOB. Pro Spoření s bonusem nově založené přes aplikaci ČSOB Smart lze získat na první tři měsíce úrok 1,5 procenta, zatímco doposud to bylo jedno procento.

Roční termínovaný vklad, což jsou účty pro vklady na pevně stanovenou dobu s jasným výnosem, se zvedá na dvojnásobná dvě procenta.

Duo Profit, což je kombinace zvýhodněného spořicího účtu a investování do podílového fondu, nabízí nově roční výnos tři procenta.

I tak se ale budou vklady Čechů v bankách při meziroční inflaci kolem sedmi procent, kterou pro nadcházející zimu centrální banka predikuje, nadále reálně výrazně znehodnocovat.

Podnikům vadí zvýšené úrokové sazby. Inflaci to prý nezkrotí

Ekonomika

V boji s rostoucí inflací podle společnosti Portu budou méně tratit střadatelé, kteří jsou ochotni se zavázat k časové fixaci, a využít tak termínovaných produktů.

„Zatímco termínované vklady potvrzují silnou korelaci s nastavenými sazbami v ekonomice a banky reagují obecně rychle, úroky na spořicích účtech rostou jen velmi pomalu,“ upozornil analytik Portu Vratislav Zámiš.

„Termínované vklady s výpovědní lhůtou do dvou let nabízely v září úrok 0,69 procenta, což odpovídalo tehdy nastavené základní sazbě (0,75 procenta), alespoň před rekordním navýšením na konci měsíce,” řekl ČTK Zámiš.

„Přesto v porovnání se zářijovou inflací 4,9 procenta nepřinášel ani jeden z produktů reálný výnos a v následujících měsících se na tom nic nezmění,“ dodal Zámiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám