Hlavní obsah

Banky zdražují hypotéky, sazby míří ke třem procentům

Banky zvyšují hypoteční sazby. A není to podle jejich vyjádření jen zvyšováním sazeb ze strany České národní banky (ČNB), nýbrž i rostoucí cenou zdrojů. K výraznému zdražení svých hypoték aktuálně přistupují dvě banky s významným podílem na trhu. Česká spořitelna zvýšila sazby s platností od včerejška, Skupina ČSOB od pondělí 13. září.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Éra nízkých úrokových sazeb u hypoték končí a v následujících měsících očekáváme, že budou pozvolna růst sazby úvěrů na bydlení, ale i ceny nemovitostí,“ uvedl Filip Belant z České spořitelny (ČS).

ČS zvýšila úrokové sazby hypoték a Hypoúvěru od Buřinky o 0,2 procentního bodu. Zájemci o hypotéky tak musí počítat, že sazba u nejoblíbenějších fixací na pět a osm let u hypoték do výše 80 procent hodnoty zastavované nemovitosti bude nově začínat na 2,74 procenta ročně. Nejkratší – roční fixaci – banka poskytuje od 3,34 procenta ročně, nejdelší, na 20 let, pak od 3,44 procenta ročně.

Průměrná hypotéka už činí 3,2 milionu

Finance

O 0,2 procentního bodu se chystá zvednout sazby rovněž Skupina ČSOB, jejíž součástí je i Hypoteční banka. Takzvaná 80procentní hypotéka s fixací na pět a sedm let bude poskytována se sazbou od 2,79 procenta, roční a tříletá fixace pak od 2,69 procenta ročně, desetiletá fixace od 3,09 procenta ročně.

Banky po loňském zmírnění pravidel ČNB v oblasti hypoték poskytují i hypotéky, u nichž od klientů vyžadují jen 10 procent vlastních zdrojů. U těchto tzv. 90procentních hypoték je třeba se připravit na sazby převyšující tříprocentní hranici. Skupina ČSOB například u fixace na pět a sedm let nabízí sazbu od 3,29 procenta ročně.

Další banky

Oznámení zdražování hypoték u dvou největších hráčů na hypotečním trhu s největší pravděpodobností povede v dohledné době ke zvýšení sazeb i u dalších poskytovatelů hypoték.

„Vzhledem ke stále silné poptávce po úvěrech na bydlení (v červenci banky poskytly hypotéky za 35 miliard) i nadále rostoucí ceně zdrojů a postupnému navyšování sazeb ČNB nelze v dohledné době očekávat obrat ve vývoji hypotečních úrokových sazeb a ty se postupně začnou přibližovat tříprocentní úrovni,“ uvedl Libor Vojta Ostatek z Golem Finance.

Hypotéky pojedou, zdražování navzdory

Finance

„Úrokové sazby budou letos stoupat tak, jak bude Česká národní banka zvyšovat základní úrokovou sazbu. U hypoték zatím bylo v posledních měsících průměrné tempo nižší než 0,1 procentního bodu měsíčně, ale nelze vyloučit, že koncem roku by se průměrná sazba u nových obchodů mohla podívat ke 3procentní hranici . Osobně si myslím, že rok 2021 skončí těsně pod ní,” vyjádřil se pro Právo hlavní poradce České bankovní asociace Miroslav Zámečník.

UniCredit Bank (UCB) sice nedávno sazby u sedmileté a desetileté fixace snížila, nicméně, jak uvedl její mluvčí Petr Plocek: „Navýšení hypotečních sazeb během následujících měsíců nevylučujeme.” Odborníci z UCB předpokládají, že průměrná úroková sazba u hypoték se na konci roku bude pohybovat na úrovni okolo 2,5 až tří procent.

Růst sazeb očekává i Pavel Zubek z Komerční banky. „Obecně můžeme říci, že hypoteční sazby v příštích měsících s vysokou pravděpodobností porostou. Zájem o hypotéky je v letošním roce opravdu enormní. Oproti stejnému období minulého roku bylo sjednáno zhruba dvojnásobné množství hypoték. Jsme nyní v bezprecedentní situaci, kdy jsou prakticky všechny banky na trhu zahlceny žádostmi o hypotéky, proto lze těžko predikovat další vývoj," sdělil Právu Zubek.

Raiffeisenbank se podle vyjádření mluvčí Petry Kopecké ke zvyšování úrokových sazeb aktuálně nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám