Hlavní obsah

Banky umožní lidem tříměsíční odklad splátek hypoték a půjček

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zástupci bank se ve čtvrtek dohodli na tom, že lidem, kterým život zkomplikovala koronavirová epidemie, umožní tříměsíční odklad splátek hypoték a spotřebitelských úvěrů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Prezidium České bankovní asociace (ČBA) se shodlo, že vhodným nástrojem je v doložených případech poskytnout klientům možnost tříměsíčního odkladu splátek hypotečních a spotřebitelských úvěrů. Primárně se přitom banky zaměří na klienty z řad zaměstnanců a osob samostatně výdělečně činných, protože lze předpokládat, že právě na ně dopadne epidemie nejtíživěji,“ uvedla mluvčí ČBA Monika Petrásková v tiskové zprávě.

Současně byly podle ní zahájeny konzultace s Českou národní bankou (ČNB) s cílem, aby v těchto případech byl nastíněný přístup ke klientům zohledněn při bankovním dohledu, který ČNB nad bankami provádí.

Banky již nyní klientům na základě individuálního posouzení jejich situace odklad splátek umožňují, nicméně se to zapisuje do registru dlužníků. V souvislosti se čtvrtečním rozhodnutím ČBA by však měl být odklad splátek bez takových záznamů.

„Prezidium ČBA si je vědomo možných tíživých dopadů epidemie COVID-19 na bankovní klienty a potvrzuje, že banky za svými klienty stojí a budou připraveny konkrétně pomoci těm klientům, na které ekonomické důsledky epidemie dopadly,“ komentoval čtvrteční rozhodnutí prezidia výkonný ředitel bankovní asociace Pavel Štěpánek.

O možnosti odkladu splátek hovořil už ve středu šéf ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, pro podobný krok se rozhodla třeba i Itálie.

Výpadek příjmu

Přijatá opatření vlády zkomplikovala situaci mnoha českým domácnostem. V nařízené karanténě se již ocitly tisíce lidí, což má dopad na jejich finanční situaci. Stejně jako u běžné nemoci lidé v karanténě dostávají 60 procent základu své průměrné mzdy či platu. Podobný dopad to má i na rodiče, kteří pobírají ošetřovné kvůli zavřeným školám.

Podle aktuálních informací registrů dlužníků má hypotéku více než milion lidí, půjčky splácí zhruba 2,5 milionu obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám