Hlavní obsah

Banky slibují vyšší úročení vkladů

Jakub Svoboda, Právo, Pavel Cechl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen dražší koupi bytu, i splátky spotřebitelských a podnikatelských úvěrů přinese rozhodnutí České národní banky (ČNB) z minulého čtvrtka, která ve snaze zkrotit inflaci zvýšila na 1,5 procenta základní úrokovou sazbu. První banky už slibují, že po letech začnou zvyšovat i úročení na spořicích účtech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Spořicí účty před inflací neochrání

Úroky na vkladových produktech se po zvýšení sazeb ČNB zvedají v bankách tradičně pomaleji než u úvěrů. Pokud jde o sazby na spořicích účtech, např. Moneta a Equa bank už před rozhodnutím centrální banky signalizovaly, že o jejich zvýšení budou v případě růstu sazeb ČNB uvažovat. Moneta, která to nyní znovu potvrdila, nabízí na spořicích účtech úročení vkladů sazbou 0,75 procenta, Equa 0,4 procenta.

ČNB zvýšila sazby nejvíce za čtvrtstoletí. Hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

Zvýšení avizovala také Air Bank. „O kolik úroky na spořicích účtech našich klientů zvýšíme, oznámíme v následujících přibližně dvou týdnech,” uvedla mluvčí banky Jana Pokorná.

Banka Creditas v reakci na krok ČNB včera oznámila, že od úterý zvýší úrokové sazby u některých svých spořicích produktů. Například sazba u spořicího účtu + bude 1,3 procenta ročně pro část vkladu do 350 tisíc korun a 0,7 procenta pro případnou část vkladu nad tento limit.

„Česká národní banka změnila sazby velmi výrazně a tomu odpovídají i naše kroky, kdy zvyšujeme základní sazbu u spoření o 0,8 procentního bodu,“ uvedla ředitelka retailového bankovnictví Creditas Ivana Pícková.

Úrokové sazby rostou, zvýší se i u spořicích účtů? Moc se netěšte

Ekonomika

„V blízké době připravujeme zvýšení sazeb i u dalších depozitních produktů, jako jsou například termínované vklady,“ dodala.

Zvyšování sazeb na termínovaných vkladech spustila už ČSOB, například u vkladu na jeden rok nabízí nově sazbu jedno procento ročně.

Hello bank! od pátku zvedla roční zhodnocení na spořicím účtu do 200 tisíc korun bez dalších omezujících podmínek z 0,6 na jedno procento.

Naopak velké banky UniCredit Bank, ČSOB a Česká spořitelna se zvýšením úrokových sazeb u spořicích účtů zatím nepospíchají. První z nich vklady na spořicím účtu úročí sazbou 0,05 procenta, druhá 0,25 a třetí pouhými 0,20 procenta.

Lidé ukládají peníze na spořicí účty hlavně proto, že chtějí alespoň tlumit dopady inflace na své úspory (v srpnu byla meziroční inflace 4,1 procenta) a zároveň mít k těmto penězům okamžitý přístup v okamžiku, kdy je potřebují. V boji s inflací jim však spořicí konta ani po zvyšování úroků v bankách výrazně nepomohou, na rozdíl třeba od státního protiinflačního dluhopisu.

Kam s volnými penězi? Možností se nabízí celá řada

Finance

Banky nabízejí klientům především investice. „Jsme přesvědčeni, že efektivní cestou pro zhodnocení úspor klientů je cesta investování například do podílových fondů. Spořicí účty považujeme za ideální nástroj pro udržování střednědobé finanční rezervy, ne za nástroj, skrze nějž by bylo možné uchránit dlouhodobé úspory před znehodnocením inflací,“ argumentoval například mluvčí ČS Filip Hrubý.

Hypotéky zdraží

Od základní sazby ČNB se odráží především úročení hypoték i dalších bankovních půjček. Banky sice Právu sdělily, že na krok ČNB nebudou reagovat okamžitým zdražením úvěrů, přesto podle expertů zejména v případě hypoték sazby v příštích měsících porostou.

Češi si už vzali hypotéky za 293 miliard korun

Finance

„Z historických dat je patrné, že v delším časovém horizontu bude mít růst sazeb ČNB na úrokové sazby hypotečních úvěrů přímý vliv,“ řekl Právu marketingový ředitel online hypotečního tržiště Zaloto Vojtěch Prokop.

Růst sazeb hypoték lze podle něj očekávat už v nadcházejících týdnech a měsících. „Průměrná úroková sazba se ke konci roku vyšplhá k hranici tří procent,“ dodal. V srpnu průměrná sazba podle ukazatele Fincentrum Hypoindexu dosáhla 2,32 procenta.

Podle člena představenstva ČSOB Jana Sadila se základní úroková sazba ČNB vrací do předpandemických hodnot a s určitým předstihem se zvedají i sazby hypotečních úvěrů, které se v posledních letech držely rekordně nízko.

Banky zdražují hypotéky, sazby míří ke třem procentům

Finance

První firmy a podnikatelé

„Toto období v prostředí vyšších základních sazeb nebude trvat věčně. Nový normál, ve kterém se budou úrokové sazby pohybovat, nebude rozhodně s jedničkou na začátku jako v předchozích letech, ale někde na úrovni tří procent a s velkou pravděpodobností velmi brzy budou sazby hypoték právě tou trojkou začínat,“ sdělil Právu Sadil. Lidem, kteří musí brzy např. refinancovat hypotéku, tak hrozí, že nově budou měsíčně splácet i tisíce korun navíc.

Daleko dříve než oni ale zřejmě poznají zdražení úvěrů firmy a podnikatelé.

„Zvýšení základní úrokové sazby ČNB ovlivní v nejbližší době především firemní úvěry, které jsou navázány na aktuální tržní úrokovou sazbu, a nejsou tak zajištěné vůči úrokovému riziku,“ řekla Právu Lucie Polívková ze Citibank Europe. Tyto sazby se podle ní odvíjejí od dalšího zvyšování úrokové sazby ČNB, které zřejmě není u konce, a lze proto i u nich očekávat další navýšení.

Reklama

Výběr článků

Načítám