Hlavní obsah

Adventní trhy v zahraničí Češi milují, zapomínají se ale pojistit

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok minimálně třetina Čechů vyráží za návštěvou německých či rakouských adventních trhů. Někteří z nich ale hřeší na to, že se jedná jen o krátkodobou cestu a je tedy zbytečné se pojistit. Přitom i jednodenní cesta do zahraničí je stejná jako každá jiná cesta mimo ČR a v případě zdravotních potíží vám může způsobit nemalé škody.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Adventní trhy u našich zahraničních sousedů jsou v plném proudu a stejně jako každý rok je navštěvují i stovky tisíc Čechů. Podle průzkumu společnosti NMS pro ERV Evropskou pojišťovnu na ně občas vyráží celá třetina Čechů, každoročně pak každý desátý. Nejlákavějšími destinacemi jsou již tradičně trhy v Drážďanech, ve Vídni, v Krakově či v Bratislavě.

Pojistit se na jeden den není potřeba, míní dva z pěti Čechů

Naštěstí většina lidí vyrážejících i třeba jen na pár hodin do zahraničí je zodpovědná a sjedná si cestovní pojištění, i tak ale je stále dost těch, kteří tak nečiní. Podle průzkumu si pojistku nesjednají dokonce dvě pětiny lidí, kteří se vyjádřili v tom smyslu, že na jednodenní cestu za hranice to není potřeba.

Ovšem i během této krátkodobé cesty může dojít ke zranění. „Klient uklouzl v Rakousku na namrzlém chodníku a při pádu si zlomil palec na ruce. Díky uzavřenému krátkodobému cestovnímu pojištění nemusel hradit náklady na léčebné výlohy ve výši téměř 12 tisíc korun," popsal případ klienta, který Petr Psutka z Moneta Money Bank. Pokud by si ale klient pojistku nesjednal, veškeré náklady by musel zaplatit ze svého.

ERV Evropská pojišťovna eviduje příklad klienta, který si pádem na adventních trzích ve Vídni způsobil poranění hlavy. V nemocnici musel zůstat přes noc na pozorování a druhý den ho sanitka převezla zpět do Prahy. Náklady na léčení a transport se vyšplhaly na 48 tisíc korun.

Pojistka na blbost se vyplatí

Součástí cestovního pojištění často bývá i připojištění odpovědnosti za způsobenou škodu (tzv. pojistka na blbost). Jeho sjednání se zvlášť vyplatí při cestě za adventními trhy, kde stačí chvilka nepozornosti a můžete někomu zničit kabát vylitým svařákem, případně poničit vystavované křehké zboží.

„V loňském roce jsme řešili případ, kdy sedmiletý chlapec shodil na trzích v Budapešti stojan s ručně vyráběnými vánočními ozdobami a způsobil škodu za 380 eur. Bez pojištění odpovědnosti by celou částku museli uhradit rodiče ze svého,“ doplnil Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

„Děcko jednoho našeho klienta v obchodě převrhlo z nepozornosti na pyramidě zboží několik lahví, které dominovým efektem zbořily a vyteklým alkoholem poničily celou dekoraci. Škodu ve výši několika tisíc eur naštěstí krylo pojištění odpovědnosti z komplexního cestovního pojištění. Pokud by ho neměli, asi by jim už na dárky ten rok nezbylo,“ uvedla Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Modrá kartička nestačí

Jak upozornil Vlastimil Divoký, lidé se často spoléhají na modrou kartičku zdravotní pojišťovny (Evropský průkaz zdravotního pojištění, tzv. EHIC karta). Tento typ pojištění ale neobsahuje asistenční službu ani převoz zpět do ČR. EHIC kartu lze uplatnit pouze ve státem provozovaných lékařských střediscích, nikoli v soukromých klinikách, a také je nutné počítat se spoluúčastmi za léčení a léky.

„Průkazka zdravotní pojišťovny je platná v zemích Evropské unie pouze do té míry, do jaké mohou tamní občané čerpat péči z veřejných zdrojů,“ doplnil Divoký.

Cestovní pojištění ale myslí i na osobní věci a majetek. Vánoční trhy totiž často bývají rájem pouličních zlodějů a kapsářů. „Letos jsme již řešili případ z Bratislavy, kde byl u stánku s občerstvením okraden český turista. Zloděj mu z příruční tašky odcizil mobilní telefon za 23 tisíc korun,“ dodal Divoký.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám