Hlavní obsah

Finanční tipy pro letní dovolenou v zahraničí aneb Dovolená bez starostí

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Strávit alespoň část letní dovolené v zahraničí je pro mnohé z nás už naprosto běžné. Například v loňském roce podle Českého statistického úřadu vyrazilo k moři či za poznáním cizích krajin více než pět milionů Čechů. Pokud se letos do zahraničí chystáte i vy, přinášíme několik finančních rad a tipů, aby vaše dovolená proběhla bez starostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnozí lidé před odjezdem na dovolenou řeší, zda své útraty během pobytu budou platit kartou či hotovostí. Případně jak vysokou částku si vyměnit. Také mají strach z poplatků za výběry z bankomatu, ale třeba i z nevýhodného kurzu.

Kartu s sebou, vyplatí se ale speciální jen na cesty

Bezhotovostní placení během dovolené se pro mnohé z českých turistů stalo naprosto běžnou záležitostí. Stejně jako u nás, tak i v zahraničních destinacích kartu při placení na většině míst bez problémů použijete.

Podle aktuálního průzkumu České bankovní asociace (ČBA) platební kartu během pobytu v zahraničí využívají zhruba dvě třetiny Čechů, přičemž tři čtvrtiny z nich platí kartou, kterou běžně využívají doma. Speciální kartu na cestování má pouhých devět procent Čechů.

„Odjíždět do ciziny s kartou, která je spojena s účtem, na kterém máte uložené své úspory, je nešťastný nápad z hlediska bezpečnosti. Pokud nemáte jinou možnost je vhodné si alespoň nastavit limity a zkontrolovat, zda má banka vaše telefonní číslo pro případ, že by zaznamenala nestandardní aktivity na vašem účtu. V opačném případě je z hlediska bezpečnosti vhodnější si pořídit jinou kartu, kterou budete mít vyhrazenou na cestování apod.,“ upozornil Tomáš Hládek z ČBA.

Hotovost raději vyměňte ještě doma

I když plánujete kartu k placení používat téměř neustále, rozhodně nezavrhujte ani hotovost. Stále ještě jsou místa, kde bezhotovostně nezaplatíte - například v tradičních destinacích, jako je například Chorvatsko či Řecko, po vás budou vyžadovat hotovost při koupi zmrzliny či rychlého občerstvení u stánku.

Odborníci doporučují nespoléhat na směnu peněz a mnohdy i na výběr z bankomatů v zahraničí. Pokud je měna země, do které cestujete, u nás nabízena, je výhodnější si směnit peníze už v Česku. Mohlo by se vám stát, že kurz, který dostanete na místě, nebude výhodný a ve většině mimoevropských zemí vám koruny nesmění vůbec (dolary a eura obvykle ano).

V případě cesty do exotické a méně navštěvované země, jejíž měnu nenabízí ani směnárny u nás, je vhodné se vybavit dolary, případně eury. Podle průzkumu ČBA Češi v 57 procentech preferují spíše euro, dolary si s sebou vezme pouze 11 procent lidí.

Když už ale měníte peníze v cizině, měňte je raději v bance, než ve směnárnách či od překupníků na ulici, kde hrozí výrazně větší riziko podvodu.

Využijte jen bankomaty provozované bankami

Další možností, jak získat peníze země, do které cestujete, je výběr z bankomatu. Ostatně podle ČBA každý osmý člověk si cizí měnu před cestou vůbec nemění, potřebnou hotovost si vybírá z bankomatu až na místě. Pokud tak budete činit i vy, vyplatí se vám ověřit si, zda v dané lokalitě funguje síť bankomatů a zda přijímají vaši značku platební karty.

Počítejte také s tím, že u některých bank uhradíte poplatek i více než sto korun, někdy dokonce navíc i další poplatek 0,5 procenta z vybírané částky. Ovšem jsou i banky, které k určitým typům účtů či za splnění daných podmínek nabízejí výběry z bankomatu zdarma či za poplatek v řádu několika korun - například Air Bank, Creditas, Equa bank, mBank, Raiffeisenbank či třeba UniCredit Bank.

Ovšem i v případě bankomatů si dejte pozor, kde vybíráte, aby se vám výběr navíc ještě zbytečně neprodražil. „Peníze vybírejte pouze z bankomatů, u kterých je zřejmé, že jsou provozovány bankami. Ostatní provozovatelé bankomatů si za svoje služby často účtují další poplatky, takže výběr u nich může být dražší,“ doporučil Hládek.

Nespadněte do pasti jménem DCC

Při platbách a výběrech v zahraničí si dejte pozor na službu Dynamic Currency Conversion (DCC), kterou nabízejí jak bankomaty, tak platební terminály u obchodníků.

Podstata je v tom, že vám bankomat nebo terminál dá na výběr, jestli chcete transakci uskutečnit v místní (lokální měně) nebo pomocí přepočtu na české koruny. „Pokud vám místní bankomat či obchodník tuto volbu nabídne, vždy zadejte 'výběr v místní měně' a ne 'výběr v korunách',“ doporučila Lucie Brunclíková z banky Creditas. Kurz při přepočtu na koruny si provozovatel přístroje nastavuje sám a pro vás by byl pochopitelně nevýhodný.

Finance neřešte přes veřejné sítě

I na dovolené se Češi připojují na internet, kontrolují si například e-maily (75 procent) či třeba projíždějí sociální sítě (59 procent).  Ovšem internetové bankovnictví si nekontrolují (45 procent), přitom pravidelnou kontrolou odchozích plateb lze zjistit případné zneužití platební karty.

„Nejen v případě kontroly internetového bankovnictví je třeba dbát bezpečnosti připojení a v žádném případě se nepřipojovat k veřejně dostupné wifi síti. Nikdy totiž nevíte, kdo má nad síti kontrolu a kdo vás sleduje. Během surfování po internetu mějte vždy na paměti bezpečnost připojení a ochranu svých dat. Pokud to jde, přihlašujte se přes svá mobilní data, případně pouze přes zabezpečenou wifi síť,“ upozornil Hládek.

Ovšem i přes podobná doporučení expertů se podle průzkumu třetina Čechů přihlašuje na wifi síť, aniž by věděla, zda je bezpečná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám