Hlavní obsah

Nečekaná porucha auta vyšla Čechy vloni v průměru na 15 tisíc

Novinky, bab

V téměř každé domácnosti mají alespoň jedno auto. Čtyři pětiny českých řidičů přitom v průběhu posledního roku museli řešit neočekávanou opravu svého vozu, která je v průměru vyšla na téměř 15 tisíc korun. Každý desátý si na ni musel půjčit.

Foto: Profimedia.cz

Čeští šoféři v posledním roce za neplánovanou opravu auta zaplatili v průměru 14 931 korun.

Článek

Minimálně jeden automobil mají ve své domácnosti více než čtyři pětiny Čechů, ukázal průzkum agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit. Ve většině případů se jedná o soukromý vůz, služební využívá desetina dotázaných.

Dvě pětiny řidičů řešily nečekanou opravu

Čtyři z deseti českých motoristů museli během posledního roku s autem do servisu kvůli neplánované opravě, téměř desetina dokonce několikrát.

Částka, kterou museli zaplatit, se pochopitelně odvíjí od typu poruchy, značky i stáří vozidla. Každý druhý v průzkumu zmínil, že se vešel do deseti tisíc korun, každý sedmý až osmý ale zaplatil přes 20 tisíc korun. Průměrná částka, kterou čeští šoféři za nečekanou opravu v posledním roce vydali činí 14 931 korun.

Zaplatili ji z úspor i z půjčky

Naprostá většina majitelů aut (90 procent) zaplatila za opravu buď ze svého příjmu, nebo z úspor. Každý desátý si však na její úhradu musel půjčit.

„Půjčka na nezbytnou opravu auta, kterým žadatel dojíždí do práce, nebo vozí děti do školy, je jedním z velmi častých důvodů žádostí o úvěr,” doplnil Pavel Klema ze společnosti Profi Credit.

Každý třetí Čech vyřizuje opravy svého auta v autorizovaném servisu.

Reklama

Související články

Jak si ověřit, od koho kupujete auto nebo byt

Koupě nemovitosti nebo ojetého auta přestavuje velký zásah do rodinného rozpočtu. Člověk si přitom často není jistý tím, v jakém stavu je kupuje. Není proto od...

Většina domácností nemá na nové auto

Osobních aut v Česku neustále přibývá a v registru je jich už 5,774 milionu. Auto má tak většina domácností, zcela nové si ale někdy koupila jen necelá pětina...

Výběr článků

Načítám