Hlavní obsah

Více než dvě pětiny mladých získají byt s pomocí rodičů

Právo, Jiří Vavroň, Jan Holý

Řada mladých lidí by se chtěla osamostatnit a odstěhovat se od rodičů, ale při současných cenách bydlení na to nemají. Jejich příjmy nestačí nejen na pořízení vlastního bytu a splácení hypotéky, ale často ani na zaplacení nájmu.

Ilustrační snímek

Článek

Aby se rodiče svých často již ženatých či vdaných potomků, někdy i s jejich dětmi, „zbavili“, musí jim s pořízením vlastního bydlení finančně pomoci. Štěstí na takové rodiče mělo přes 40 procent mladých.

„Po svatbě jsme si s manželem chtěli na hypotéku pořídit byt. Kdyby nám rodiče nepomohli a nedali nám část peněz, hypotéku by nám banka ani nedala,“ potvrdila Právu třicetiletá Andrea.

Kritická situace je přitom u věkové kategorie 25 až 34 let, kdy kvůli financím zůstává s rodiči 70 procent odrostlých „dětí“, jak vyplynulo z průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu.

Dostupnost nového bydlení v Česku je ve srovnání s vybranými evropskými zeměmi nejhorší. Jak ukázala studie poradenské společnosti Deloitte, nový byt vyjde na 11,3 průměrného ročního platu.

Za ČR figuruje Británie, kde průměrný nový byt vyjde na 9,8 průměrného ročního platu, dále Francie (8) a Polsko (7,5). Naopak po Belgii jsou byty nejdostupnější v Dánsku (4,3) a Německu (pět ročních platů).

„Nejžádanějším věnem se tak stává byt. Rodiče to vědí a s tím, že budou muset potomkovi pomoci s vlastním bydlením, už jaksi počítají dopředu,“ řekla Právu psycholožka Radana Štěpánková.

Kdyby nám rodiče nedali část peněz, hypotéku by nám banka ani nedala
paní Andrea

Pomoc od rodičů při koupi bytu získalo až 43 procent dotázaných, zjistil před časem průzkum Sociologického ústavu. Téměř každému pátému dotázanému (17 procent) pomohli rodiče se splácením hypotéky či půjček spojených s bydlením.

Pravidelnější charakter oproti předchozím dvěma formám může mít pomoc poskytovaná na zaplacení běžných nákladů na bydlení, tj. nájmu, služeb, energií apod. S touto formou podpory od svých rodičů počítá 15 procent dotázaných, v minulosti ji podle sociologů využívalo jen 11 procent rodin.

Příspěvek na zajištění vlastního bydlení je tak současně i nejčastější způsob podpory rodičů svých dospělých dětí. Další podpora může mít formu přenechání bytu nebo umožnění bydlení v rodinném domku.

Chybí byty

Průměrná úroková sazba v prosinci minulého roku zažila nejrychlejší nárůst za posledních 10 let. Rychleji rostly sazby naposledy v létě roku 2008, kdy dosahovaly rekordních hodnot. Tehdy si lidé sjednávali hypotéky s úrokem okolo 5,8 procenta.

Rostou i náklady na výstavbu bytů. Podle Českého statistického úřadu náklady na dokončený byt v rodinném domku představují 3,4 milionu, v bytovém domě 2,2 milionu korun.

V roce 2017 bylo dokončeno 28 569 bytů, zhruba o šest tisíc víc než v roce 1998. Podle expertů je to ale stále málo. Navíc z těchto dokončených bytů byla více než polovina v rodinných domech a značnou část bytů koupí cizinci.

Chybí levnější byty k pronájmům, které by stavěly obce či další veřejné instituce a kde by bylo možné nájemné zaplatit z platu, který se v současnosti nejčastěji reálně pohybuje mezi 25 a 26 tisíci hrubého.

Anketa

Pomohli vám rodiče s pořízením bydlení?
Ano, zásadně
42,2 %
Ano, z části
12,5 %
Ne
45,3 %
Celkem hlasovalo 848 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Mladí mají partnera, ale bydlí sami

Poptávka po bytech je v ČR tak vysoká, protože mimo jiné přibývá mladých lidí, kteří sice udržují partnerské vztahy, ale každý bydlí sám. Uvedla to ministryně...

Výběr článků

Načítám