Hlavní obsah

Při koupi bytu či auta si lze proklepnout i prodejce

Právo, svj

Koupě nemovitosti nebo i ojetého auta představuje velký zásah do rodinného rozpočtu. Člověk si přitom často nemůže být jistý tím, v jakém stavu je kupuje a zda na něj později odněkud nevypadne nějaký kostlivec. V některých situacích není od věci ověřit si nejen stav bytu či auta, ale zároveň si proklepnout samotného prodávajícího.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Není ojedinělé, že nějaký člověk nabízí k pronajmutí byt, který mu vlastně ani nepatří, a jen chce získat od zájemců zálohy. Tomuto typu šmejdství lze zabránit ověřením během pár vteřin, kdy se zjistí, kdo je skutečným vlastníkem nemovitosti, a také například zda není nemovitost zatížena exekucí,“ sdělil Právu Marek Fiala, který před časem založil web OvěřujPrověřuj.

Ten zájemcům mj. nabízí, že jim během pár vteřin prověří osoby nebo podnikatelské subjekty z veřejně dostupných zdrojů.

Prověřit si prodávajícího lze ve veřejně dostupných zdrojích, jako jsou Centrální evidence exekucí, Insolvenční rejstřík, dluh u zdravotních pojišťoven, zda není osoba hledaná Policií ČR nebo zda adresa bydliště ověřované osoby není shodná s adresou úřadu. V případě firem si lze rovněž ověřit číslo účtu, platnost DIČ, výpis z živnostenského rejstříku či zda se jedná o bezproblémového plátce DPH.

To, že je s protistranou něco v nepořádku, lze zjistit už jen tím, že se zeptáte, zda nevadí, že si ji prověříte
Marek Fiala, OvěřujPrověřuj

„Toto důkladné prověření si může každý zařídit sám po jednotlivých zdrojích, ale běžní lidé ani nevědí, jaké zdroje jsou dostupné, jak jsem poznal sám na vlastní kůži, takže ve výsledku zabere spoustu času jen jejich samotné hledání,“ poznamenal Fiala.

Jak dále upozornil, například u zdroje Centrální evidence exekucí je potřeba se zaregistrovat a zaplatit poplatek za vyhledání. „Skutečnost, že je s protistranou něco v nepořádku, lze zjistit už jen tím, že se zeptáte, zda nevadí, že si ji prověříte,“ dodal Fiala.

Při koupi nemovitosti je podle spotřebitelské organizace dTest namístě překontrolovat údaje v katastru nemovitostí. „Nahlédnout do něj je možné on-line. Pro jistotu ale doporučujeme pořízení plnohodnotného výpisu z katastru nemovitostí,“ uvedl vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

Nahlížení do katastru je bezplatné, za výpis je nutné již uhradit poplatek. Údaje z katastru také umožní vyhnout se chybám při identifikaci nemovité věci v kupní smlouvě, což zajistí bezproblémový vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí po uzavření kupní smlouvy.

V případě koupě automobilu je podle Zeleného zapotřebí důkladně zkontrolovat malý a velký technický průkaz, zelenou kartu a případně také servisní knihu. Určitě není na škodu ověření automobilu podle VIN kódu například u společnosti Cebia,“ dodal.

Hlídání změn v katastru

Užitečnou službou pro vlastníky nemovitostí je služba sledování změn údajů o nemovitostech, kterou poskytuje Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) lidem, kteří mají zapsáno věcné právo k dotčeným nemovitostem nebo účastníkům řízení o takovém právu.

Služba uživatele automaticky informuje v okamžiku, kdy dojde u sledované nemovitosti ke změně v katastru. Informace o změnách jsou zasílány prostřednictvím datové schránky, e-mailu či krátké textové zprávy nebo webovou službou.

Žádost o zřízení této služby lze podat prostřednictvím webové aplikace ČÚZK, pokud má žadatel zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku, nebo písemně na katastrálním pracovišti, případně posláním žádosti poštou na adresu ČÚZK.

Sledování změn v katastru vyjde menší vlastníky na 200 korun. Služba podle odborníků omezila podvody, kdy katastrální úřady dříve na základě zfalšovaných údajů provedly v katastru změny, aniž o tom původní majitel věděl.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemovitost můžete prodat i s věcným břemenem

Darovat potomkovi byt či dům a zřídit si v něm právo jeho doživotního užívání je celkem běžná praxe v mnoha rodinách. Stačí sepsat smlouvu a tzv. věcné břemeno...

Jak získat hypotéku bez vlastních financí

Vyřešit problém s nedostatkem vlastních financí při žádosti o hypotéku je možné několika způsoby. Půjčka od rodiny či úvěr v bance vám však cestu k hypotéce...

Výběr článků

Načítám