Hlavní obsah

Češi touží po ekologickém bydlení, štve je ale papírování

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Bydlení v nízkoenergetických, pasivních či nulových domech láká téměř osm z deseti Čechů. Největší překážku však vidí ve finanční náročnosti a byrokracii, kterou považují za příliš komplikovanou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průzkum agentury NMS Market Research pro Hypoteční banku (HB) ukázal, že ekologické bydlení je Čechům blízké. Nejen, že se o ně zajímají a sledují novinky týkající se problematiky energeticky úsporných domů, zároveň by ale v nízkoenergetickém, pasivním či nulovém domě chtěli i bydlet, což vyjádřilo téměř osm z deseti oslovených (78 procent).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Češi chtějí bydlet v energeticky úsporných domech

Tématům ekologického bydlení se podle HB věnuje většina oslovených, zajímají se o ni tři pětiny lidí a novinky ve sféře pasivních domů sleduje zhruba každý druhý. Zhruba polovinu dotázaných zajímají i chytré domácnosti.

Mnozí Češi jsou navíc přesvědčeni, že klasické novostavby co do úspor rozhodně nemůžou tzv. ekologické domy překonat.

Co je podle Čechů ekologické bydlení?

Šetrnost k životnímu prostředí, to je hlavní asociace spojená s pojmem ekologické bydlení - na mysli okamžitě vytanula zhruba každému třetímu oslovenému. Více než pětina pak jmenovala nízké náklady, každý šestý respondent si vybavil solární panely a každý osmý recyklaci.

„Se solárními panely a jejich vlivem na chod domácnosti je seznámeno 96 procent Čechů, není tedy divu, že jsou i jednou z nejčastějších asociací, co se zeleného bydlení týče. Propad pak nastává u dalších možností, jak šetřit energiemi, případně je jinak využívat. Například o zadržování vody má přehled už jen lehce přes polovinu dotázaných, o zeleni na fasádách a jejích možnostech pak ví 44 procent respondentů,“ doplnila Andrea Vokálová, tisková mluvčí Hypoteční banky.

Více než čtyři pětiny Čechů se domnívají, že ekologická řešení nejsou jen otázkou nových domů, lze je použít i na starších domech a bytech.

Dotace jsou časově náročné

Podle výsledků průzkumu lze ovšem bez nadsázky říct, že u teorie veškeré nadšení pro ekologické domácnosti zatím většinou končí. Je totiž třeba vzít v úvahu pořizovací náklady a investice, které jsou se šetrnými a udržitelnými formami bydlení spojené.

Počáteční investice do ekologických domů za vysoké považuje 93 procent všech dotázaných. Dalším nešvarem ztěžujícím ekologické řešení bydlení jsou dotace. Mnozí Češi se obávají administrativy spojené s jejich vyřízením. Devět z deseti považuje podmínky dotací za složité, zhruba stejný počet se navíc vyjádřil, že vyřízení dotací pro ně představuje velkou administrativní zátěž a je časově velmi náročné.

„Jako pozitivní ale můžeme vnímat fakt, že Češi o těchto dotacích a zvýhodněních vůbec vědí – kladně zde odpověděly tři čtvrtiny respondentů,“ doplnila Vokálová.

Pořád je co zlepšovat

Češi se v poměru vlastního a nájemního bydlení liší od svých západních sousedů. Upřednostňují žít ve vlastním domě či bytě. Což ostatně průzkum potvrdil, z výsledků vyplynulo, že ve vlastní nemovitosti bydlí dvě třetiny lidí.

Nejčastěji české domácnosti obývají rodiny s dětmi (více než dvě pětiny), třetina lidí pak žije jen s partnerem či partnerkou. Každý devátý oslovený obývá domácnost společně s rodiči. Single domácností je 13 procent.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak Češi bydlí

S tím, jak bydlí, jsou spokojeny tři čtvrtiny Čechů. Vyhovuje jim především prostředí kolem jejich domova (83 procent) a dobrá dostupnost škol (90 procent). Naopak nespokojeni jsou se stavem svých bytů (27 procent) či jeho vybavením (22 procent).

I přes všeobecnou spokojenost, mají tři pětiny lidí pocit, že je třeba bydlení nějakým způsobem změnit. Na mysli pak mají hlavně rekonstrukce a větší či menší úpravy svých domovů. Každý šestý oslovený ale plánuje i pořízení nové nemovitosti.

Na financování by Češi použili jak vlastní úspory (66 procent), tak hypotéku (41 procent) či úvěr od stavební spořitelny (26 procent).

Průzkum sledoval i představy Čechů o ideálním bydlení. Pro devět z deseti je to především možnost bydlet ekologicky, ideálně v domě (87 procent) s garáží nebo parkovacím místem (84 procent) a velkou zahradou (74 procent).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám