Ticket Restaurant® Card Index ukázal, že Češi jsou stále více ochotní připlatit si za dobrý oběd. „Ochota Čechů utrácet za kvalitní jídlo je podpořená rychlým růstem mezd. Lidé mají více peněz a v restauracích si vybírají stále kvalitnější a chutnější a tedy i dražší jídla,“ uvedl Jiří Brychze společnosti Edenred.

„Už také neplatí, že si objednáváme pouze hlavní jídlo. Častěji konzumujeme celé menu, v létě jsme si navíc dopřávali větší množství studených nápojů nebo salát jako hlavní jídlo, teď přicházejí na řadu polévky. Prostě jdeme si oběd užít, ne se jenom co nejlevněji najíst,“ dodal.

Pražané mají obědy nejdražší

Od začátku roku se průměrná cena oběda zvýšila 4,4 procenta, resp. o pět korun. V současnosti se tak lidé nají v průměru za 116 korun.

Nejdražší obědy mají lidé v Praze, za polední menu zaplatí v průměru 132 korun, o sedm korun více než v lednu 2018. V Praze, ale i v Brně se útraty i nejvíce zvyšují.

„Pražané od začátku roku zvýšili průměrnou útratu za oběd o 5,6 procenta, Brňané dokonce o 5,7 procenta. Obě města jsou i na špičce v absolutních částkách, které lidé v restauracích platí. Ve zbytku země rostou útraty pomaleji, celorepublikový průměr činí 4,4 procenta,“ doplnil Brych.

Nárůst útrat za obědy v krajských městech od počátku roku

Nárůst útrat za obědy v krajských městech od počátku roku

FOTO: David Ryneš, Novinky

Naopak nejlevněji vyjde oběd strávníky v Jihlavě, Olomouci či v Ústí nad Labem, kde se průměrná útrata dostal pod 110 korun.

Podle Brycha porostou útraty za obědy i v dalších obdobích: „Očekáváme i růst cen v restauracích, a to s ohledem na zvyšující se ceny zejména sezónních surovin.“

Lidé nejčastěji dostávají stokorunovou stravenku

Průměrná útrata za obědy se nyní již výrazně blíží hodnotě „ideální“ stravenky. Ta má od ledna letošního roku hodnotu 118 korun, kterou stanovila nová vyhláška o sazbě stravného.

V Česku má nyní nejčastější stravenka hodnotu 100 korun, dostává ji už více než pětina zaměstnanců. Několik posledních let byl přitom nejčastější osmdesátikorunový nominál. Firmy ale letos na stravném výrazně přidávají, v celorepublikovém průměru za tři čtvrtletí o 7,4 procenta.

Ticket Restaurant® Card Index od prosince 2016 pravidelně sleduje platby více než 120 tisíc tuzemských zaměstnanců v restauracích po celé ČR. Statistiku každý měsíc tvoří téměř 1,3 miliónu transakcí stravenkovými kartami.