Hlavní obsah

Většinu lidí práce na volné noze neláká, chtějí mít jistotu pravidelného příjmu

Novinky, bab

Pro svého zaměstnavatele můžete pracovat jako kmenový zaměstnanec, ale i jako živnostník na fakturu, resp. freelancer. Každá z možností má své plusy i mínusy. Například za největší výhodu standardního pracovního poměru lidé považují pravidelný příjem, u freelancerů pak svobodu a volnost pohybu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Aktuální mezinárodní průzkum Paylab Data Research, který proběhl v 11 zemích, ukázal, že drtivá většina lidí - konkrétně čtyři pětiny (78 procent) z téměř 43 tisíc oslovených - preferují trvalý pracovní poměr před externí spoluprací na fakturu.

Podobný výsledek byl zaznamenán i mezi respondenty v České republice, kde tři čtvrtiny lidí z více než devíti tisíc oslovených osobně považují zaměstnanecký poměr za výhodnější.

Pouze šesti procentům oslovených (v ČR osmi procentům), zejména odborníkům působícím v oblasti IT či účetnictví, více vyhovuje externí zaměstnání. Nejhorší formou zaměstnání je pak podle oslovených práce přes agenturu, tedy prostřednictvím zprostředkovatele.

Stálý příjem vs. flexibilita

Garance stálé mzdy pravidelně posílané na účet je to, proč většina lidí preferuje zaměstnanecký poměr před pozicí freelancera. Z celkového počtu oslovených tak smýšlí tři pětiny lidí, i v ČR to tak cítí prakticky stejný počet.

Mezi další častěji jmenované výhody zaměstnaneckého poměru podle oslovených patří pracovní prostředí a větší jistota, které shodně uvedla třetina lidí (v ČR shodně tři z deseti).

U trvalého pracovního poměru si lidé navíc cení i možnosti kariérního růstu, placené dovolené či různých zaměstnaneckých výhod. Dále lidé za výhodu považují i to, že zaměstnavatel zařídí veškerou komunikaci s úřady a pojišťovnami.

Na druhou stranu lidé za největší přínos externího zaměstnání považují svobodu pohybu (41 procent, v ČR 45 procent) a flexibilní pracovní dobu (shodně třetina oslovených). To se týká především pružnějšího přístupu k docházce a přítomnosti na pracovišti v určitém čase, což je typické pro interní zaměstnance.

Externí zaměstnanci také mohou pracovat pro více společností najednou a své služby fakturovat, což opět vyhovuje zhruba třetině oslovených. S tím ale souvisí nutnost vést nebo si nechat vést účetnictví. Jako další výhody freelancerů respondenti uváděli schopnost samostatně rozhodovat o pracovní zátěži a větší nezávislost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám