Hlavní obsah

Zájem o hypotéky je nejnižší za posledních 30 měsíců

Na hypotečním trhu to v polovině prázdnin vypadalo, že vedra zmáhají i žadatele o hypotéky. V červenci totiž o hypotéky nebyl v porovnání s předchozím měsícem zrovna valný zájem. Žádnou výraznou změnu nezaznamenala ani průměrná úroková sazba, proti červnové hodnotě se zvedla o setinu procentního bodu na 2,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Zatímco v červnu se klienti do bank pro hypotéky jen hrnuli (červen byl letos nejúspěšnějším měsícem, co se objemu sjednaných hypoték týče, a druhým nejlepším v počtu uzavřených smluv), v červenci jejich zájem výrazně opadl. Lidé si sjednali o 2014 hypoték méně, celkem uzavřeli 7016 smluv.

Letošní červenec přinesl nejmenší zájem o hypoteční úvěry od ledna 2016, kdy jich bylo jen 5912.

V prvním prázdninovém měsíci klesly i objemy, v meziměsíčním srovnání téměř o čtyři miliardy. Celkový objem se tak dostal na částku 15,386 miliardy korun.

Úroková sazba už čtvrtý měsíc stagnuje 

Průměrná úroková sazba se v červenci dostala na hodnotu 2,5 procenta. Proti červnu se navýšila jen nepatrně, o setinu procentního bodu. Prakticky už čtvrtý měsíc se příliš nemění (duben, květen: 2,51 procenta, červen: 2,49 procenta).

„Všechny významné banky během července držely své sazby na předchozích úrovních ve snaze využít poslední měsíce před platností doporučení ČNB zpřísňujících testování bonity klientů k navýšení svého úvěrového portfolia,” uvedl Josef Rajdl, hlavní analytik společnosti Fincentrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám