Hlavní obsah

Poslat dítě na tábor? Každá třetí rodina na to nemá

Novinky, bab

Prázdniny pro mnohé rodiny představují velký nápor na rodinný rozpočet. Musí počítat jak s výdaji na společnou dovolenou, tak na různé aktivity dětí, mezi něž patří i dětské tábory, příměstské kempy či sportovní soustředění. Třetina rodičů to však dětem dopřát nemůže, je to pro ně příliš drahé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Tábory patří k české kultuře a aktuálně zažívají výrazný boom. Velkou motivací rodičů je fakt, že nechtějí, aby dítě bylo doma samo bez dozoru a bez smysluplných aktivit. I proto je 40 procent rodičů ochotno dítěti zaplatit více než jeden tábor. Hrubým odhadem letos rodiny utratí za tábory okolo tří miliard korun,“ uvedl Ondřej Hák z Equa bank, která se průzkumem letních aktivit dětí zabývala.

Na letní tábor pojedou dvě ze tří českých dětí

Poslat své děti na tábor letos plánují dvě třetiny českých rodin. Čtyři z deseti dokonce vyšlou své děti na tábor vícekrát. Nejoblíbenější jsou sportovní tábory, následují skautské tábory a vzdělávací tábory (jazykové, matematické apod.).

Týdenní tábor na jedno dítě přijde rodiče v průměru na 2700 korun, s kapesným to jsou pak zhruba tři tisíce korun.

Každá třetí česká rodina však letos tábory pro své děti neplánuje. Nejčastějším důvodem je to, že na letní táborové aktivity dětí prostě nemají peníze. Raději pošlou dítě na prázdniny k příbuzným, nebo se o ně budou doma starat sami.

Dvě třetiny rodin plánují pobyt dětí na táboře financovat pouze z vlastních zdrojů. Každá šestá pak využije příspěvek od zaměstnavatele a osm procent příspěvek od zdravotní pojišťovny.

Tábory děti baví

Zájem o letní dětské tábory roste. Tři čtvrtiny oslovených rodin uvádí, že důvodem pro vyslání dítěte na tábor je skutečnost, že dítě si tábory oblíbilo.

Nejpreferovanější formou táboru je přitom klasický pobytový tábor mimo město, kam plánují děti poslat tři pětiny rodičů.

Rostoucí oblibě se ale těší také příměstské tábory, kde děti tráví celé dny, ale na spaní se vracejí domů. Tento typ letos využije více než polovina rodin. Na táboře děti stráví nejčastěji 7 až 10 dní. Uvedly to dvě pětiny dotázaných rodičů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám