Hlavní obsah

Na co si dát pozor při pořízení družstevního bydlení

Právo, svj

Zájemci o pořízení bydlení se vedle bytů v osobním vlastnictví mnohdy zajímají i o nabídku bytů družstevních. V inzerátech bývá u družstevních bytů někdy poznámka, že je možný brzký převod do osobního vlastnictví. To však, jak upozorňuje spotřebitelská organizace dTest, často nebývá pravda. Mnoho lidí přitom vlastně ani netuší, co to obnáší, když byt zůstane ve vlastnictví družstva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Jednotlivé byty nejsou v osobním vlastnictví člena družstva, ale v nájmu, který vzniká na základě vlastnictví členského podílu v družstvu. Podmínkou účasti v družstvu i vzniku nájmu je složení členského vkladu. Za převod členského podílu může družstvo chtít administrativní poplatek,“ upozorňuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Výhodou pořízení družstevního bytu je, že jeho převod nepodléhá dani z nabytí nemovité věci. Pokud ale nemáte k dispozici celou částku na pořízení takového bytu, můžete mít problém se získáním hypotéky.

„Některé banky však financování družstevních bytů nabízejí. Někde je také možné jejich cenu hradit ve splátkách přímo družstvu,“ říká Zelený.

Chtějte potvrzení o výši závazků

Jelikož vlastníkem družstevního bytu je družstvo, pro některé zájemce o takový byt může být výhodou i skutečnost, že nebudou evidováni v katastru nemovitostí. V inzerátech nabízejících družstevní byty se lze setkat i s údaji o nesplacené anuitě, což je splátka dlouhodobého úvěru poskytnutého družstvu.

„Výši anuity připočítejte k pořizovací ceně. Navíc je třeba pamatovat na to, že při převodu družstevního podílu přecházejí na nového člena družstva spolu se členským podílem i dluhy. Před pořízením družstevního bytu si tak vyžádejte od družstva potvrzení o výši závazků, které se k bytu vážou,“ radí Zelený.

Členové družstva užívající byt platí v nájemném pouze účelně vynaložené náklady družstva, tedy náklady na opravy, modernizaci a rekonstrukci domu, a příspěvky na tvorbu finančních rezerv pro opravy a investice. V nájemném může být placena také anuita. Vedle zákona upravují práva a povinnosti členů bytového družstva jeho stanovy. Podle nich bývá často vyžadován souhlas družstva s dáním bytu do podnájmu.

Pro změnu stanov se vyžaduje souhlas všech členů bytového družstva. Podle zákona je souhlas všech členů zapotřebí také pro převod vlastnického práva k družstevním bytům, budově nebo pozemkům, na kterých se nacházejí byty, jiným osobám než členům. To neplatí pro převod bytů do vlastnictví členů bytového družstva.

Stanovy družstva však mohou určit zvláštní podmínky převodu do osobního vlastnictví.

Některá bytová družstva se převodům bytů do osobního vlastnictví brání.

„Nevěřte nepodloženým tvrzením, že byt bude brzy převáděn do osobního vlastnictví,“ varuje Zelený.

Družstevní podíl přechází v rámci dědictví na dědice. Byl-li družstevní podíl ve společném vlastnictví manželů, přechází po smrti jednoho z nich na pozůstalého manžela.

Jiná situace nastává v případě, že je jeden z manželů výlučným členem bytového družstva. „V takovém případě jejich společný nájem zaniká, zanikne-li členství toho manžela, který je výlučným členem bytového družstva. Nárok na členský podíl k bytu se pak přerozdělí mezi dědice,“ dodává Zelený.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlastníky bytů stále víc ohrožují dlužníci

Nový občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích, které začaly platit před třemi lety, významně zasáhly i do fungování bytových domů. Jejich správci jsou...

Výběr článků

Načítám