Hlavní obsah

Čeští čtyřicátníci jsou se svou prací spokojeni, každý druhý i s výší mzdy

Novinky, bab

Sedm z deseti českých čtyřicátníků je se svou prací spokojeno a neuvažuje o změně. Pochopitelně výše mzdy, která vyhovuje téměř polovině z nich, ale i pracovní náplň či pracovní podmínky a prostředí hrají hlavní roli při výběru zaměstnání. Stěhovat se za prací je však neláká.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nízká nezaměstnanost, růst mezd i zvyšující se kvalita pracovního prostředí se podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere pro společnost Profi Credit odrážejí ve vysoké míře spokojenosti českých čtyřicátníků se svým zaměstnáním, kterou potvrdilo 70 procent z nich. Pouze osm ze sta uvedlo, že velmi uvažují o změně a hledání nové práce.

Hlavní je, kolik budou brát

Když si čtyřicátníci vybírají nové zaměstnání, zajímají se hlavně o to, kolik jim od zaměstnavatele každý měsíc přistane na účtu. Výše mzdy je totiž nejdůležitější pro 95 procent z nich. Spokojenost s ní ve stávajícím zaměstnání pak potvrdila téměř polovina (47 procent) dotázaných. Velmi nespokojen je pouze jeden z deseti.

Mezi další důležité faktory, podle nichž si volí zaměstnání, patří pracovní náplň (89 procent), pracovní podmínky a prostředí (88 procent), vnitřní uspokojení z práce (85 procent) a pracovní kolektiv (84 procent).

Na druhou stranu jen pro třetinu lidí je důležitá možnost práce z domova, pro čtvrtinu pak možnost práce na zkrácený úvazek.

Do práce to mají „kousek”

Pro české čtyřicátníky je rovněž velmi důležitá dojezdová vzdálenost od lokality, v níž žijí. Téměř čtyři pětiny pracují či podnikají v místě svého domova nebo v jeho blízkém okolí.

Krátkou vzdálenost uvedli jako největší výhodu své současné práce tři z deseti respondentů. Více než polovina z nich totiž dojíždí za prací méně než 30 minut. Necelá čtvrtina dokonce nemusí do práce dojíždět vůbec, protože bydlí v její bezprostřední blízkosti.

Pouze pět lidí ze sta stráví na cestě do práce více než hodinu.

Stěhovat za prací? To ne

Ochota pracujících čtyřicátníků stěhovat se za prací je velmi nízká. Připustil ji jen každý šestý až sedmý oslovený, většinou ale jen v rámci České republiky.

„Pracovní mobilita je v Česku ve srovnáním se zahraničím dlouhodobě nízká u všech věkových a sociodemografických skupin. Vzhledem k nízké nezaměstnanosti a rostoucím platům se momentálně nedá očekávat, že by se na tomto trendu něco výrazně měnilo,“ uvedl Martin Kašpar z Profi Creditu.

Každý čtvrtý pracuje přesčas pravidelně

Devět z deseti oslovených uvedlo, že alespoň někdy pracují přesčas. Více než čtvrtina dokonce připustila, že v práci zůstává déle celkem pravidelně.

Nejčastější formou kompenzace přesčasů je jejich proplacení (45 procent) nebo možnost vybrat si náhradní volno (42 procent). Každý osmý pak uvedl, že se jim za přesčasy nedostává žádné kompenzace. Jedná se většinou o podnikatele či zaměstnance na vyšších manažerských pozicích.

Nosit si práci domů není mezi čtyřicátníky příliš obvyklé. Jen osm ze sta pracuje ještě doma několikrát týdně. Více než čtyři pětiny zmínily, že si práci domů nikdy nenosí nebo méně často než jednou za měsíc.

Anketa

Jste spokojení s výší své mzdy?
Ano
24,3 %
Ne
75,7 %
Celkem hlasovalo 1701 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost je nejnižší za 21 let

Nezaměstnanost v Česku klesla v březnu na 3,5 procenta z únorových 3,7 procenta, uvedl v úterý Úřad práce ČR (ÚP ČR). Zaměstnání hledalo 263 608 uchazečů, což...

Práce baví přes polovinu lidí

Průzkum zabývající se motivací českých zaměstnanců potvrdil, že lidé v ČR se v přístupu k zaměstnání výrazně liší, nejdůležitější motivací k práci ale stále...

Výběr článků

Načítám