Hlavní obsah

Obliba stavebního spoření neklesá, penzijní spoření ho ale dotahuje

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle aktuálního Barometru obliby spoření se na špici oblíbenosti stále neochvějně drží stavební spoření. V prvním čtvrtletí letošního roku se navíc zvýšila obliba i dalších spořicích produktů, přičemž stavebku se nejvíce přiblížilo doplňkové penzijní spoření.

Ilustrační snímek

Článek

Postupný a očekávaný růst úrokových sazeb podporuje střádání. Největší popularitě se podle pravidelného průzkumu agentury IBRS těší především stavební spoření, které získalo 56procentní podporu.

Ovšem největší růst zaznamenalo doplňkové penzijní spoření, na žebříčku oblíbenosti se posunulo o sedm procentních bodů. A jako první produkt vedle stavebního spoření tak překonalo padesátiprocentní oblibu.

„Postupné navyšování úrokových sazeb stavebním spořitelnám tradičně nahrává. Po letech převahy úvěrů čekáme v roce 2018 přece jen přesun ke spoření, tedy zvýšení počtu nových smluv,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Barometr obliby spoření* v 1. čtvrtletí 2018
Stavební spoření56 %
Doplňkové penzijní spoření52 %
Drahé kovy (zlato, stříbro)47 %
Spořicí konto45 %
Životní pojištění38 %
Podílové fondy35 %
Akcie, obligace29 %
Spoření „do matrace”24 %
Termínované vklady22 %
Zdroj: Asociace českých stavebních spořitelen; Poznámka: *Odpovědi na dotaz: Bez ohledu na to, jak vy sami v tuto chvíli spoříte, uveďte prosím, kterou z těchto možností ukládání nebo spoření peněz považujete nyní za obzvláště zajímavou?

Aktuální trendy barometru potvrzují i reálná data trhu stavebního spoření. V lednu letošního roku sjednaly stavební spořitelny celkem 42 460 nových smluv, což je v meziročním srovnání o 48 procent více. Celkový objem cílových částek narostl ve srovnání s minulým rokem dokonce o více než polovinu na 16,7 miliardy korun.

Větší oblíbenosti oproti předchozímu čtvrtletí se těší i životní pojištění (o čtyři procentní body), spořicí konto (o dva procentní body) či podílové fondy (o dva procentní body).

Preference dotazovaných klesly pouze u akcií a obligací (o čtyři procentní body). Tato kategorie bude logicky zápasit právě s rostoucími sazbami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám