Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték porostou rychleji než vloni, nejspíš překročí tři procenta

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Průměrné úrokové sazby nově poskytnutých hypoték dosáhly v prosinci 2017 podle odhadu Hypoteční banky hodnoty 2,20 procenta, což je o téměř půl procentního bodu více než o rok dříve. Sazby budou růst i letos, pravděpodobně výrazněji než v roce 2017. Na konci rok nejspíš překročí hranici tří procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Historicky nejnižší průměrná úroková sazba hypoték byla zaznamenána v listopadu 2016, kdy se podle Fincentrum Hypoindexu dostala na hodnotu 1,77 procenta. Po celý loňský rok však s drobnými odchylkami víceméně stoupala. V listopadu 2017 se zastavila na hodnotě 2,15 procenta.

Tempo růstu úrokových sazeb bude pravděpodobně vyšší než vloni, průměrná sazba letos nejspíš překročí hranici tří procent
Jiří Feix, Hypoteční banka

„Odhadujeme, že průměrné sazby nově poskytnutých hypoték v prosinci 2017 dosáhnou hodnoty 2,20 procenta p. a, což představuje zvýšení o 0,43 procentního bodu oproti nejnižší hodnotě z listopadu 2016,” sdělila HB.

Zavedení zákona o spotřebitelských úvěrech má vliv na pravidla i postupy v poskytování hypotečních úvěrů, které jsou nyní mnohem přísnější. Dvojí zvýšení dvoutýdenní repo sazby ze strany ČNB spolu se zpřísněním požadavků na maximální LTV (Loan-to-Value = výše úvěru k zástavní hodnotě nemovitosti) přispěly k otočení trendu poklesu úrokových sazeb u hypoték.

Jejich nárůst v loňském roce však podle HB nebyl nijak dramatický.

2018: Růst sazeb, nižší objemy

Odborníci předpokládají, že ve vazbě na další očekávaná zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB budou v letošním roce úrokové sazby hypoték i nadále růst.

„Tempo růstu bude pravděpodobně vyšší než vloni, průměrná sazba letos nejspíš překročí hranici tří procent,” zmínil Jiří Feix, předseda představenstva a generální ředitel HB.

Co se týče objemu sjednaných hypoték v letošním roce, šéf HB odhaduje, že rekordní rok 2016 překonán nebude. Počítá s obdobným objemem jako v loňském roce, případně o něco nižším.

Rostoucí úrokové sazby by podle Feixe neměly vést k ochlazení zájmu o úvěry, vliv na něj bude mít spíše nedostatek vhodných nemovitostí a jejich vysoké ceny.

Rekord vloni nejspíš nepadl

Podle odhadů HB celkový objem hypotečních úvěrů dosáhl v loňském roce hodnoty 224 miliard korun, což je o dvě miliardy korun méně než v rekordním roce 2016.

„Vývoj hypotečního trhu v roce 2017 potvrdil, že Češi mají stále velmi vysoký zájem o pořízení vlastního bydlení, a to i přes rostoucí ceny rezidenčních nemovitostí a mírný nárůst úrokových sazeb,“ uvedl Feix.

Hypoteční trh se navíc v roce 2017 choval jinak než v roce předchozím. Zájem o hypotéky v roce 2016 pozvolna kulminoval, přičemž výrazně vzrostl v listopadu, což mělo vliv i na prodej hypoték na počátku loňského roku, tedy na období, kdy je zájem o úvěry již mnoho let nejnižší. Nejvyšší prodeje banky zaznamenaly v květnu a červnu, 2. pololetí loňského roku pak bylo již stabilní.

„V porovnání s rokem 2016 byl loňský měsíční vývoj na trhu hypoték výrazně stabilnější. Rok 2016 totiž díky změně úvěrové legislativy účinné od 1. prosince 2016 přinesl v listopadu skokový 50procentní nárůst objemu uzavřených úvěrů. V roce 2017 byly meziměsíční odchylky v objemu udělených hypotečních úvěrů minimální, pouze je patrný trend určitého snížení prodejů hypoték v druhém pololetí 2017 ve srovnání s prvním pololetím. To je způsobeno zejména postupným zpřísněním pravidel pro poskytování hypoték s vyššími hodnotami LTV ze strany ČNB,” dodal Feix.

Reklama

Související témata:

Související články

Na vlastní byt už řada lidí nedosáhne

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení. V současné době žije v pronájmu každá pátá česká domácnost. Podle odhadů...

Hypotéky zdražují, vyplatí se delší fixace

Banky po listopadovém zvýšení sazeb České národní banky zdražily hypoteční úvěry. Úrokové sazby zvýšily nejčastěji od 0,1 do 0,3 procentního bodu. Třeba jen...

Výběr článků

Načítám