Hlavní obsah

Vytěžte ze stavebního spoření maximum, je nejvyšší čas

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební spoření se v Česku stále těší velké oblibě. V současné době má téměř každá domácnost uzavřenou alespoň jednu smlouvu. Pro mnoho lidí je atraktivní i díky příspěvku, kterým stát střadatele ve spoření podporuje. Nyní na konci roku je nejvyšší čas si ověřit, zda jste udělali vše pro to, aby vám maximální podpora na účtu přistála.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Stavební spoření dnes využívají více než tři milióny Čechů. Jedním z důvodů je určitě státní podpora, která je aktuálně ve výši až dva tisíce korun ročně,“ uvedla Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS).

Stavební spoření má tu výhodu, že peníze na účet můžete vkládat jak pravidelně (například měsíčně), tak jednorázově třeba právě na konci roku. Aby vám byla přiznána maximální výše státní podpory dva tisíce korun, je třeba, abyste za rok na účet spoření vložili minimálně 20 tisíc korun.

Státní podpora stavebního spoření činí 10 procent z ukládané částky, maximálně 2 tisíce korun.

Konec roku se blíží, proto je nejvyšší čas si zkontrolovat, zda jste pro získání dvoutisícové státní podpory udělali maximum.

„Pokud si peníze na stavebko neposíláte pravidelně každý měsíc, nezapomeňte je do konce roku poslat, abyste o podporu zbytečně nepřišli. Převod byste měli stihnout ideálně do Vánoc, aby se částka připsala ještě do konce roku,“ dodala Molnárová.

Důležité je datum připsání peněz na účet

Peníze na účet stavebního spoření můžete vložit v hotovosti, bezhotovostním příkazem k úhradě i prostřednictvím poštovní složenky. Počítejte však s tím, že platba složenkou může trvat až pět dní.

V každém případě peníze musí být na vkladovém účtu připsány ještě letos, podle toho tedy volte i nejzazší termín pro poslání potřebné částky. Pamatujte, že nerozhoduje datum, kdy peníze pošlete, ale kdy budou připsány na účet stavebního spoření. Datum splatnosti, poslední den, kdy budou peníze připsány na účet, je v pátek 29. prosince 2017.

Kdy nejpozději poslat peníze na vkladový účet, aby vznikl nárok na státní podporu za letošní rok
Českomoravská stavební spořitelna Pro bezhotovostní převod je nutné dodržet datum splatnosti 29.12.Vklad hotovosti neumožňuje.
Modrá pyramidaBezhotovostní převod se řídí podmínkami jednotlivých bank, Pokud peníze půjdou z účtu Komerční banky, je třeba je poslat nejpozději 29.12. do 14:00 hodin s označením expres se splatností 29.12.  Standardní hotovostní vklad, který má být v jiné bance zúčtován ještě v roce 2017, je třeba předat k zúčtování na přepážce nejpozději ve čtvrtek 28. prosince 2017 se splatností nejpozději 28. prosince 2017, prostřednictvím samoobslužného boxu nejpozději ve středu 27. prosince 2017 se splatností nejpozději 28. prosince 2017.
Raiffeisen stavební spořitelna Pro bezhotovostní převod je nutné dodržet datum splatnosti 29.12.Peníze složenkou je třeba zaslat nejpozději 20.12.Vklad v hotovosti na centrále RSTS nejpozději 29.12. do 14.00 hodin.
Stavební spořitelna České spořitelnyBezhotovostní převod (pro klienty ČS): do 28.12.2017 do konce pracovní doby; v případě Servis 24/ George do 28.12.2017 do 23:00 hodin. Spěšným příkazem do 29.12.2017 do 12:00 hodin; v případě Servis 24/ George do 29.12.2017 do 14:00 hodin. Vklad v hotovosti na pobočce: do 29.12.2017 do konce pokladních hodin, ve víkendových pobočkách do 31.12.2017 do 12:00 hodin; přes vkladový bankomat do 31.12.2017 do 23:00 hodin
Wüstenrot Pro bezhotovostní převod je nutné dodržet datum splatnosti 29.12.Vklad hotovosti provést na pokladně v centrále Wüstenrot nejpozději 29.12. do 15:00 hodin
Zdroj: Informace od stavebních spořitelen

Nová smlouva na poslední chvíli

Na konci roku si můžete sjednat i novou smlouvu o stavebním spoření. Pokud na ni vložíte alespoň 20 tisíc korun, získáte opět nárok na maximální státní podporu dva tisíce korun.

Zástupci stavebních spořitelen doporučují nenechávat uzavření smlouvy na poslední chvíli a sjednat si tak stavební spoření s dostatečným předstihem.

Prakticky ve všech spořitelnách s novými klienty uzavřou smlouvu i poslední možný den 29. prosince do konce pracovní doby.

„Klienti mohou novou smlouvu uzavřít 28.12. 2017, avšak pouze za předpokladu podepsání formuláře biometrickým podpisem. V krajním případě pak 29.12. 2017 nejpozději do 12.00 hodin mají možnost sepsat nový Návrh smlouvy ve Vzdělávacím a tréninkovém centru na centrále Modré pyramidy,” upřesnila pro Právo mluvčí Pyramidy Hana Vaněčková.

Smlouvu můžete v některých stavebních spořitelnách uzavřít i přes internet. „Klientům doporučujeme sjednat si novou smlouvu on-line nejpozději do 19. prosince,” doplnila Lenka Molnárová z RSTS.

Anketa

Máte vy nebo někdo z vaší domácnosti uzavřenou smlouvu o stavebním spoření?
Ano
75,7 %
Ne
24,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1521 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám