Hlavní obsah

Na vlastní byt už řada lidí nedosáhne

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení. V současné době žije v pronájmu každá pátá česká domácnost. Podle odhadů odborníků však v nejbližších letech jejich počet výrazně poroste. Důvodem jsou jak zpřísňující se podmínky bank pro poskytnutí úvěrů na bydlení, tak vysoké ceny nemovitostí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Nízké úrokové sazby hypotečních úvěrů v posledních letech a až donedávna dostatek nemovitostí vhodných k prodeji vyvolaly v České republice zvýšený zájem o pořízení vlastního bydlení. Výrazně tak poklesl počet lidí žijících v pronájmu.

Podle statistik Eurostatu bydlí v pronajatých bytech zhruba pětina českých domácností. Průměr zemí Evropské unie přitom činí 30 procent, vůbec největší podíl nájemního bydlení je v Rakousku či Německu, kde v nájmu bydlí téměř polovina obyvatel.

V nájmu dnes bydlí každá pátá česká domácnost, do pěti let by to mohla být až každá třetí

Naopak vůbec nejmenší podíl nájemního bydlení (okolo deseti procent) je na Slovensku, v Litvě a Chorvatsku.

Symbol úspěchu

Pro dvě třetiny Čechů, jak ukázal mezinárodní průzkum ING Bank, je vlastnictví domu či bytu symbolem úspěchu. Nelitují tak peněz ani toho, že se na dlouhé desítky let zadluží, a vlastní nemovitost si pořídí. Navíc čtyři pětiny lidí zastávají názor, že koupit byt nebo dům je rozumný způsob nakládání s penězi.

Z nedávného průzkumu Českomoravské stavební spořitelny také vyplynulo, že sedm z deseti Čechů vnímají vlastní nemovitost jako nejlepší způsob zajištění na stáří.

Téměř polovina lidí, kteří v pronájmu žijí, však nevěří, že tomu v budoucnu bude jinak, že si vůbec budou moci dovolit koupit vlastní byt, či dokonce dům.

Úrokové sazby úvěrů na bydlení se již několik měsíců po sobě zvyšují, banky zároveň zpřísňují podmínky pro poskytnutí hypoték. Navíc rychle rostoucí poptávka po nemovitostech v mnoha místech České republiky převýšila jejich nabídku, což automaticky vedlo k růstu cen. Podle statistik Eurostatu se v druhém čtvrtletí tohoto roku meziročně zvýšily až o 14 procent, rostly dokonce nejrychleji v celé Evropské unii.

Velmi nízká nabídka v kombinaci s vysokými cenami tak způsobila, že se vlastnictví nemovitostí začalo pro mnoho českých domácností stávat nedosažitelným.

Zájem o pronájmy rychle roste

Nedostatečná nabídka volných nemovitostí i zhoršující se podmínky pro jejich získání tak podle Tomáše Brychty z IdeálníNájemce.cz způsobí zvýšený zájem o pronájem.

Zatímco v současné době bydlí v pronajaté nemovitosti každá pátá česká domácnost, do pěti let by to mohla být až každá třetí.

I v případě pronájmu však lidé musí počítat s růstem cen. Například v Praze vzrostl průměrný měsíční pronájem dvoupokojového bytu 2+1 o 14 procent, z 12 800 korun v roce 2016 na současných 14 600 korun.

Výrazněji vzrostl nájem také v Olomouci (10 procent), Liberci (9 procent), Plzni (6,3 procenta) či v Brně (5,5 procenta). Naopak Ostravané letos meziročně zaplatí za měsíční pronájem o 2,7 procenta méně.

Anketa

Považujete vlastnictví domu či bytu za symbol úspěchu?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 4526 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak účinně pojistit chatu či chalupu

Nejenom zazimování chat či chalup, ale i jejich zabezpečení před přírodními živly či zloději, řeší před nastupující zimou valná většina chalupářů....

Nejlepší zajištění na stáří: vlastní byt

Koupě bytu či domu, který po odchodu do penze bude výlučným vlastnictvím seniora, se ukazuje jako jedna z nejlepších forem zabezpečení na stáří. Nejedná se jen...

Výběr článků

Načítám