Nejdráž vyjde oběd Pražany, kteří v restauraci nechají v průměru 120 korun. Nejlevnější polední menu si mohou dopřát zaměstnanci z Olomouce a Jihlavy, za oběd zaplatí necelou stokorunu.

Od října ceny rostou

Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu, který je sestavený z plateb více než 60 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří přes 800 tisíc transakcí v síti Mastercard v restauracích všech tuzemských regionů.

Ceny obědů, které zaměstnanci v jednotlivých regionech zaplatí, postupně rostou. V červnu Češi v průměru zaplatili 108,20 koruny. V meziročním srovnání pak utratili více o 5,4 koruny.

Průměrné ceny obědů zaměstnanců ve sledovaných krajských městech (v Kč)
Krajská městačerven 2016červen 2017
Praha113,80120,10
České Budějovice104,10109,40
Plzeň103,40106,90
Karlovy Vary99,40103,20
Ústí nad Labem97,20101,50
Liberec103,40107,10
Hradec Králové100,90105,50
Pardubice100,20104,40
Jihlava94,5099,70
Brno108,40113,90
Zlín99,30104,20
Olomouc94,6099,60
Ostrava94,90100,40
Česká republika102,80108,20
Zdroj: Ticket Restaurant Card Index

Podle indexu začaly útraty Čechů za obědy výrazněji růst od loňského října v souvislosti se zdražováním některých potravin a dalších surovin. Další větší nárůst pak nastal v prosinci, kdy vstoupila v platnost elektronická evidence tržeb v restauracích.

„Nejrychleji se to projevilo na útratách za obědy v největších městech, v PrazeBrně, a tam, kde jsou dlouhodobě ceny nad celorepublikovým průměrem, tedy například v Plzni a v Českých Budějovicích. Naopak ve městech, kde za obědy lidé platí neméně, je růst útrat pozvolnější, ale má delší trvání,“ uvedl manažer firmy Ticket Restaurant Jiří Brych.

Zatímco na začátku roku rychlý růst táhla největší města jako Praha a Brno, nyní jdou útraty směrem nahoru nejrychleji tam, kde jsou obědy dlouhodobě nejlevnější.

Hodnota stravenky je až 109 korun

V porovnání s obdobím před deseti lety se však průměrná cena oběda až o tolik nezvýšila. V roce 2007 dosahovala částky kolem 85 korun, tedy o zhruba 20 korun méně než nyní.

Aktuální celorepublikový průměr ceny oběda se blíží k hranici státem uznaného stravného, na základě kterého lze vypočítat i nejvýhodnější hodnotu stravenky, která v současnosti činí 109 korun. Při této částce firma a zaměstnanec dosáhnou nejvyšší možné daňové výhody.

Zaměstnavatel zaplatí 55 procent z hodnoty stravenky, zaměstnanec hradí zbylých 45 procent.

V praxi je ale hodnota denního příspěvku na stravování ze strany zaměstnavatelů nižší. „U papírových stravenek je to 80 korun, u karty jsme přesáhli hranici 85 korun,“ uvedl Brych.

Před deseti lety byla ideální hodnota stravenky vypočtená dle předpisu náhrad 87 korun. Ovšem i v té době zaměstnavatelé svým zaměstnancům na stravování přispívali částkou o dvě desítky korun nižší. V roce 2007 byla průměrná hodnota stravenky 60 korun, v roce 2006 pak 58 korun.