Hlavní obsah

Češi se před dovolenou obávají onemocnění a problémů s autem

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autem do ciziny vyrážejí ročně na letní dovolenou více než dva milióny Čechů. Protože jde o nákladnou událost s pevně stanoveným termínem, natěšené rodiny se často nevyhnou obavám, že jim něco odpočinek u moře na poslední chvíli pokazí, nebo dokonce zcela zhatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Z květnového průzkumu finančního srovnávače finančních produktů Suri.cz, jehož výsledky má Právo k dispozici, vyplývá, že nejvíc se Češi před dovolenými obávají, že někdo z rodiny onemocní nebo že při cestě havarují či se jim porouchá auto.

Starosti si pak dělají třeba i kvůli počasí nebo špatnému ubytování. Nudy na dovolené se podle studie obává pouze devět procent mužů a šest procent žen.

Celkově se více bojí ženy

„Ženy mívají větší strach z onemocnění, zkaženého počasí, přestupů na letišti, botiček za špatné parkování nebo z toho, že nevyjde ubytování,“ vyplývá z průzkumu.

Muži se podle průzkumu více než ženy obávají nudy a srovnatelně jako ženy toho, že selžou ve své roli šoféra, že se porouchá auto nebo ho někdo ukradne, že dostanou pokutu.

Mezi častou obavu bezdětných lidí patří i to, že bude všude plno lidí. Naopak rodiny s dětmi se více než bezdětní bojí toho, že na místě nebude zábava pro potomky, nebo i terorismu.

Z průzkumu také vyplynulo, že plánování a příprava na dovolenou autem u moře probíhá v rodině podle tradičního rozdělení mužských a ženských rolí. Zatímco muži proti ženám častěji řídí (v 73 procentech případů), plánují cestu a zajišťují výměnu peněz, ženy naopak připravují stravu na cestu a balí.

Čeho se Češi před cestou na zahraniční dovolenou bojí (odpovědi v %)
Onemocníme před odjezdem83
Někdo do nás nabourá82
Zaplatíme opravu auta v zahraničí80
Nevyjde nám počasí80
Zaplatíme odtah auta do ČR77
Onemocníme v zahraničí77
Někdo nám ukradne auto73
Budeme okradeni kapsáři73
Ubytování bude závadné73
Ubytování nebude odpovídat obrázku68
Způsobíme dopravní nehodu66
Budeme ohroženi terorismem64
Ubytování zcela selže63
Všude bude plno lidí61
Cestou zaplatíme pokutu61
Cestování autem bude dlouhé60
Komplikace na letišti při přestupu57
Jídlo bude špatné56
Špatně zaparkujeme a odtáhnou nám auto55
Ubytování bude daleko od pláže52
Dostaneme botičku za špatné parkování50
Nevyměníme si výhodně peníze43
Na místě nebude zábava pro děti36
Na místě bude nuda31
Zdroj. Suri.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám