Hlavní obsah

Češi si dovolenou vybírají podle rizika teroristického útoku. Lze se proti němu pojistit?

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Špatné počasí, přírodní katastrofa, zdravotní komplikace, ale i teroristický útok patří mezi rizika, která mohou turistům zkazit dovolenou. A právě teroristického útoku se Češi obávají nejvíce. Naprostá většina pojišťoven riziko teroristického útoku zahrnula do svého cestovního pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu Europ Assistance mají z možnosti, že na dovolené zažijí teroristický útok, strach dvě třetiny Čechů, přičemž výrazně více se ho obávají starší ročníky dovolenkářů.

Češi mají na tomto poli dokonce větší obavy než zbytek Evropanů. Podle globálního průzkumu Europ Assistance Holiday Barometr 2017 zvažuje ve zbytku Evropy toto riziko necelá polovina lidí, ačkoli byly v průzkumu zahrnuty i země, kde v posledních letech k některému z útoků došlo.

Mezi další potenciální riziko, kterého se valná většina Čechů obává, že jim může zkomplikovat dovolenou, patří nakažení nějakým nebezpečným virem (Zika apod.) - zmínilo 64 procent dotázaných. Zhruba polovina oslovených má obavy z osobního napadení a stejný počet lidí i ze společenských nepokojů v destinaci, do které vycestují. Nejméně se lidé obávají přírodních katastrof (39 procent).

Riziko terorismu netřeba připojišťovat

Riziko, že se člověk na dovolené stane obětí teroristického útoku, je nižší než například pravděpodobnost zásahu bleskem, zpravodajství však často u mnoha lidí vyvolává strach, že se právě oni mohou stát cílem šíleného teroristy. Pojišťovny to vnímají a riziko terorismu mají kryto již v základní ceně cestovního pojištění. Není tedy třeba se proti němu připojišťovat.

Pravděpodobnost, že při teroristickém útoku přijdete o život, je skutečně mizivá, ovšem můžete se například zranit při útěku z místa, kde k útoku došlo. A právě pojištění léčebných výloh v zahraničí v rámci cestovního pojištění se u pojišťoven vztahuje i na újmu na životě nebo zdraví, která vám byla způsobena v souvislosti s teroristickým činem.

Pojišťovny klientům až do výše sjednané částky proplatí jak lékařskou péči související s útokem, tak například případnou repatriaci zpět domů. Většina pojišťoven vám hradí i škody na majetku (např. zavazadla), které vám kvůli útoku vznikly či trvalé následky těžkého úrazu. Výjimkou je například Slavia pojišťovna, která uhradí akutní lékařskou péči, případnou hospitalizaci nebo repatriaci.

Maximální výše pojistného krytí se většinou odvíjí od výše sjednaného limitu pojistného plnění.

Maximální výše pojistného krytí v případě rizika teroristického útoku
PojišťovnaČástka
Allianz1,5 mil. Kč - léčebné výlohy 1,5 mil. Kč - repatriace
AXAaž neomezeně
Česká podnikatelská pojišťovnazáleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění
Česká pojišťovna3 mil. Kč
ERV Evropskáléčebné výlohy u jednorázového CP - 8 mil. Kč léčebné výlohy u celoročního CP - 12 mil. Kč
Generalizáleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění repatriace - 3 mil. Kč
Kooperativaléčebné výlohy u varianty Klasik - 5 mil. Kč léčebné výlohy u varianty Plus - 10 mil. Kč
Uniqazáleží na výši sjednaného limitu pojistného plnění
Zdroj: pojišťovny

Pokud v dané zemi, do které se rozhodnete cestovat, je velké riziko teroristického útoku, máte možnost jej uvést jako důvod pro zrušení cesty v případě, že máte sjednáno připojištění storna.

„Rozhodne-li se klient z důvodu 'obav z cestování' (teroristický útok v cílové destinaci) nejet na zájezd, uznáváme to jako důvod ke stornu cesty. Nesmí se ovšem jednat o setrvalý stav v cílové destinaci," uvedl pro Právo Milan Káňa z Kooperativy.

U pojišťovny Uniqa se storno vztahuje nejen na cílovou destinaci pobytu, ale i na plánovaná tranzitní místa.

Na druhou stranu například u pojišťovny ERV Evropská pouhou obavu z rizika terorismu nemůžete uplatnit jako akceptovatelný důvod zrušení cesty.

Pozor na výluky

Ovšem i v případě rizika teroristického útoku a následného pojistného plnění platí výjimky, tzv. výluky z pojištění.

„V cestovním pojištění se pojištění nevztahuje na osoby, které se jakýmkoli způsobem podílely či podílejí na přípravě, organizování či provedení teroristického útoku a dále na osoby, které vycestovaly do oblasti teroristickým útokem zasažené nebo ohrožené, nebo v takové oblasti zůstávají přes varování státních orgánů ČR, státních orgánů jiných států či významných mezinárodních institucí,” upřesnil pro Právo Václav Bálek z Allianz.

„Podle pojistných podmínek se pojistné plnění nevztahuje na škody vzniklé při vycestování na území, které bylo vyhlášeno MZV ČR jako oblast se zvýšeným bezpečnostním rizikem,” doplnila pro Právo Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny (ČPP).

„Doporučujeme v souvislosti s terorismem sledovat vyjádření MZV ČR i dobrovolnou registraci v systému DROZD. Podobně jako cestovní pojištění sjednáte do dvou tří minut, ani registrace v DROZDu nezabere o mnoho déle. Mnohokrát se již osvědčilo, že v případě teroristických útoků nejen mimo Evropu tak mohou být cestovatelé rychle kontaktováni a hbitě dostat podstatné informace,” doporučil Jan Marek z Generali.

Riziko terorismu i v rámci životního pojištění

Některé pojišťovny riziko terorismu kryjí i u životních pojistek. Chráněni jsou například u Allianz pojišťovny či ČPP.

„Nabízíme pojištění proti terorismu také v rámci životního pojištění, které se vztahuje i na úrazy způsobené při teroristickém útoku. Pojištění pro případ terorismu je možné uzavřít jako samostatné pojištění k již sjednané smlouvě životního pojištění. Zájemci tak nemusí vypovídat nebo měnit již existující smlouvu, stačí pouze samostatně sjednat pojistné krytí pro toto konkrétní riziko,” doplnila Čapková.

Anketa

Vybíráte destinace na dovolenou i podle hrozby teroristického útoku?
Ano
79,3 %
Ne
20,7 %
Celkem hlasovalo 1044 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak platit při dovolené v zahraničí

Letošní dovolenková sezóna je na spadnutí. Mnozí z Čechů tak jako vloni zamíří trávit volné dny i do zahraničí. Ne všichni ale mají jasno, jak ideálně nakládat...

Výběr článků

Načítám