Hlavní obsah

Doměřená daň vlastníkům bytů může být prominuta, tvrdí právníci

Právo, Jakub Svoboda

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš by mohl daň z nabytí nemovitosti doměřenou finančními úřady lidem, kteří si v posledních letech koupili bytovou jednotku v novém rodinném domě, prominout. Podle rozboru právníků Senátu, který má redakce Práva k dispozici, to ministrovi financí umožňuje daňový řád.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo už v minulých dnech upozornilo, vlastníci bytů v rodinných domech nyní kvůli díře v legislativě a jejím rozdílným výkladům doplácejí, na rozdíl od ostatních vlastníků bytů, na zpětně vyměřené dani včetně penále až statisíce korun.

„Podle daňového řádu může ministr financí z moci úřední, pokud jde o daně, které spravují jím řízené správní orgány, zcela nebo částečně prominout daň nebo příslušenství daně z důvodu nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů,“ stojí mimo jiné v senátní analýze.

V případě, že budou shledány důvody pro navržení legislativní úpravy, budou zváženy a učiněny příslušné kroky.
Monika Bačová, tiskové oddlěení MF

Jádro problému spočívá v tom, že zákonné opatření Senátu, které platí už od ledna 2014, podle nového výkladu finančních úřadů osvobozuje od daně pouze rodinné domy jako celky, nikoli již rodinné domy o více bytech. Podle právníků může být vinen nesoulad tohoto zákonného opatření s některými vyhláškami, jejichž vydání předpokládá stavební zákon.

Ministerstvo financí nyní situaci analyzuje. „V případě, že budou shledány důvody pro navržení legislativní úpravy, budou zváženy a učiněny příslušné kroky,“ nechtěla předjímat další postup resortu Monika Bačová z tiskového oddělení ministerstva.

„Návrh zákonného opatření zpracovalo ministerstvo financí a Senátu předložila tehdejší vláda (Jiřího Rusnoka). Senát tento vládní návrh bez pozměňovacích návrhů schválil a na své první schůzi jej potvrdila nově zvolená Sněmovna. Pokud Finanční správa po více než třech letech odhalila v zákoně nejasnost, respektive provádí výklad s použitím stavebního zákona, mělo by ministerstvo financí urychleně připravit novelizaci,“ sdělil Právu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

„O chybu nejde“

„Dovolím si tvrdit, že záměr předkladatele, tedy vlády, a úmysl zákonodárce, tedy Senátu a později i Poslanecké sněmovny, byl osvobodit daňové poplatníky od daně bez rozdílu typu bytů,“ zdůraznil dále šéf horní komory parlamentu.

To ovšem rozporuje ministerstvo financí. „V době přípravy zákonného opatření nebyly z praxe žádné informace, že by byly povolovány jednotky v rodinných domech. Úmysl předkladatele byl proto skutečně osvobodit pouze nové rodinné domy a nové bytové jednotky v bytových domech,“ sdělila Právu Bačová.

Nebyly uplatněny žádným z připomínkových míst ani odbornou veřejností jakékoli připomínky.
Monika Bačová, tiskové oddělení MF

Rozhodnutí ministerstva při přípravě legislativy pak ještě obhajovala tím, že „větší nárůst prodeje bytových jednotek v nově vystavěných rodinných domech začíná být zjevný až v posledním období, rozhodně nelze proto označit nastalou situaci za chybu“.

Mnozí daňoví poradci ale považují doměřování daně vlastníkům bytů v malých domech za diskriminační.

Štěch upozornil, že ministerstvo financí mohlo celý problém kolem zdaňování určité skupiny vlastníků bytů vyřešit již v rámci loňské novelizace tohoto zákonného opatření. Bačová uvedla, že „nebyly uplatněny žádným z připomínkových míst ani odbornou veřejností jakékoli připomínky“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám