Hlavní obsah

Hypotéka po rozvodu: variant řešení je několik

Právo, Karel Kvapil

V České republice se rozvádí skoro polovina všech manželství. Jednou z nepříjemností rozvodu jsou finanční komplikace spojené s vypořádáním majetku, nejčastěji pak společné hypotéky, které jsou obvykle rozpočítány na dvacet i více let. Jak se s tímto problémem co nejlépe vypořádat? Existuje několik možností.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hypotéka pokračuje i po rozvodu

První variantou je dohoda, že i po rozvodu si bývalí manželé společnou hypotéku ponechají a budou ji dál splácet společně. Každému z nich pak připadne polovina nemovitosti, kterou lze například pronajmout nebo nechat pro děti. Toto řešení je sice nejjednodušší, ale ne mnoho párů si jej může z finančních důvodů dovolit.

„O úmyslu nemovitost pronajímat je přitom důležité informovat banku,“ upozornil Vojtěch Batěk ze Sberbank.

Dalším řešením je, že jeden z rozvádějícího se páru si hypotéku a nemovitost ponechá a bývalého manžela vyplatí. Pro tuto variantu je ale nezbytné mít dostatek financí, případně si hypotéku u stávající banky navýšit, aby bylo možné partnera vyplatit, a pak je také nezbytné mít dostatečný příjem umožňující navýšenou hypotéku „utáhnout“.

„Banka v tomto případě posuzuje, zda je pro ni klient po změně situace dostatečně bonitní a má dost vysoký příjem umožňující splácení. V případě nedostatečného příjmu lze přibrat jiného spoludlužníka – často to bývají rodiče či nový partner,“ vysvětluje Batěk.

Nemovitost prodat

Třetí možností je prodej nemovitosti. V takovém případě lze buď hypotéku splatit z výnosu prodeje, případně kupec nabyde dům i s hypotékou a stává se novým dlužníkem banky.

„Při prodeji nemovitosti, na níž vázne hypotéka, bývá kupní cena ponížena právě o zůstatek úvěru. Většinou není třeba dělat další odhad ceny nemovitosti, nový majitel musí pouze doložit dostatečný příjem a projít úspěšně testem schopnosti dlouhodobě úvěr splácet,“ připomněl Batěk.

Majetek vyřeší smlouva

Budoucím sporům při rozvodu manželství lze přitom jednoduše předejít – stačí sepsat písemnou dohodu. V povědomí lidí je tento dokument vnímán jako předmanželská smlouva, ale tento název je zavádějící.

Dokument se nazývá smlouva o zúžení (případně rozšíření) společného jmění manželů, tu mohou uzavřít nejen snoubenci, ale i manželé po několika letech soužití. Takovou smlouvu však nemohou partneři či budoucí manželé uzavřít jen sami mezi sebou, ale musí povinně využít služeb notáře (a zaplatit příslušné poplatky), protože jinak je smlouva neplatná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám