Hlavní obsah

Češi penězi už neplatí, většinu nákupů hradí pípáním

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco před deseti lety bylo prakticky nemyslitelné vyrazit na nákup bez peněženky s hotovými penězi, v současné době je Češi už téměř nepotřebují. Při placení v obchodech totiž čím dál víc používají platební karty, v naprosté většině případů bezkontaktní. Charakteristickým pípnutím teď platí i malé nákupy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Češi si uvědomují benefity bezkontaktních plateb, a proto je stále více využívají. Přepočítávání hotovosti na pokladnách se tak již pomalu stává minulostí,“ upozornil Josef Machala ze společnosti Mastercard.

„Zatímco hotovostní platba může zabrat až několik minut, s bezkontaktní platební kartou svůj nákup uhradíte během několika okamžiků,“ dodal.

Kartou platí 9 z 10 Čechů

Bezhotovostně platí už 88 procent Čechů, ukázal průzkum agentury GfK pro společnost MasterCard.

Podle dat České bankovní asociace (ČBA) popularita plateb kartou v posledních deseti let výrazně stoupá. U bezhotovostních plateb došlo k růstu jak v jejich počtu (za 10 let téměř čtyřikrát), tak v objemu (2,3krát).

Foto: David Ryneš, Novinky

Vlastníte a případně používáte platební kartu?

Největší podíl bezhotovostních plateb tvoří platby prostřednictvím bezkontaktních karet, jež podle průzkumu k úhradě nákupů používají čtyři z pěti oslovených. Oproti loňskému roku, kdy tzv. pípnutím platily dvě třetiny lidí, to znamená desetiprocentní nárůst v jejich používání.

„Častější využívání bezkontaktních karet pozorujeme mezi lidmi do 45 let a lidmi s vyšším dosaženým vzděláním. Podobně je tendence k preferování bezkontaktních karet vyšší ve městech než v menších sídlech,“ zmínil Machala.

Zatímco v malých sídlech do tisíce obyvatel používají bezkontaktní kartu tři čtvrtiny lidí, ve velkoměstech jsou to více jak čtyři pětiny obyvatel. Důvodem může být méně příležitostí k bezkontaktním platbám v malých sídlech.

Bezhotovostně lidé hradí stále menší nákupy

Lidé čím dál častěji využívají platební karty k placení i menších nákupů, které dříve hradili v hotovosti. Zatímco před rokem byla průměrná hranice velkého nákupu 1400 korun, nyní podle vyjádření respondentů klesla na tisícovku.

Také údaje ČBA potvrzují, že Češi jsou kartou ochotni platit stále menší částky, za posledních deset let se průměrná výše bezhotovostní úhrady snížila o 330 korun.

Ochotu platit raději kartou než hotovostí odborníci připisují jak pohodlnosti a rychlosti placení, tak rostoucímu pokrytí tzv. bezkontaktními terminály, které umožňují realizovat platby do 500 korun bez zadání ověřovacího PIN kódu či podpisu.

Počet výběrů z bankomatů klesá

Na druhou stranu bankéři sledují trend vybírat z bankomatů hotovost méně často, zato ve větších částkách najednou. Za deset let se podle údajů ČBA průměrná částka vybraná z bankomatu zvýšila o 150 korun na současných 3840 korun.

Pokles byl zaznamenán i u tzv. cash backu, tedy výběru hotovosti přímo na pokladně u obchodníka. Meziročně se jednalo o 76procentní propad v objemu, přestože počet těchto transakcí zůstal na stejné úrovni (zhruba 550 tisíc).

Anketa

Vlastníte a případně používáte platební kartu?
Používám převážně klasickou platební kartu (ne bezkontaktní).
4 %
Používám převážně bezkontaktní platební kartu.
67,4 %
Platební kartu mám, ale nepoužívám ji.
17,2 %
Platební kartu nemám.
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2031 čtenářů.

Reklama

Související články

Pětina Čechů platí v obchodech jen kartami

Jen pět Čechů ze sta nevlastní žádnou platební kartu. Naopak téměř tři pětiny lidí mají v peněžence dvě a více, většinou bezkontaktních. Počet karet v Česku...

V placení kartami jsou Češi jedničkou

Češi uhradili za posledních deset let kartami útratu v celkové výši 2,5 biliónu korun. Kartou zkrátka platí často a rádi. V bezkontaktním placení je ČR dokonce...

Výběr článků

Načítám