Hlavní obsah

Domácnosti na bydlení dají nejčastěji desetinu až třetinu příjmů

Novinky, bab

Více než dvě pětiny domácností přijdou pravidelné náklady na bydlení na 10 až 30 procent jejich příjmů. Další třetina pak na pokrytí těchto nákladů vynaloží až polovinu příjmů. Češi jednoznačně preferují vlastní bydlení a jsou připraveni do něj investovat, případně si i půjčit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to průzkum finanční skupiny Wüstenrot mezi tisícovkou dospělých Čechů.

Dvěma z pěti domácností ukrojí náklady na bydlení 11 až 30 procent příjmů. Každá třetí domácnost musí za bydlení zaplatit částku od 31 do 50 procent příjmů. U každé šesté domácnosti pak náklady na bydlení přesahují polovinu veškerých příjmů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jaké procento z příjmů domácnosti tvoří náklady na bydlení

V absolutních číslech se do nákladů na bydlení do výše čtyř tisíc korun vejde každá sedmá až osmá domácnost, do šesti tisíc korun pak téměř dvě pětiny domácností.

Třetina českých domácností za bydlení vydá částku od šesti tisíc do 10 tisíc korun a více než čtvrtina pak musí každý měsíc zaplatit více než 10 tisíc korun.

Češi preferují vlastní bydlení

Češi si uvědomují, že vlastní bydlení přináší řadu výhod. Nejen, že ve svém domě či bytě mohou být svými pány, zároveň mohou ovlivnit i náklady na bydlení.

Jeden z pěti dotázaných mezi hlavní důvody pořízení vlastního bydlení řadí především vlastní realizaci prostor a zařízení interiéru podle svých představ. Hnacím motorem v rozhodování je pro zhruba pětinu respondentů také pocit jistoty, kdy majitele nemůže nikdo vystěhovat, což lze považovat u nájemního bytu jako běžné riziko. Mezi hlavní motivaci uvádí čtvrtina Čechů i ekonomickou výhodnost či dobré zhodnocení financí.

Lidé se proto nebrání do pořízení vlastní nemovitosti investovat. „Zájem klientů, jak o hypoteční úvěry, tak o úvěry ze stavebného spoření trvale roste,“ uvedl Jiří Klos z Wüstenrot.

Podle průzkumu v současné době nějakou půjčku na bydlení čerpají téměř dvě pětiny Čechů. Zhruba třetina z nich uvedla, že jim jeho splácení nečiní žádné problémy.

Nejpočetnější skupinou jsou lidé, kterým sice samotné splácení nepřináší komplikace, ale určitá omezení si uvědomují. Naproti tomu každý sedmý dotázaný přiznal, že občas je pro něj obtížné pravidelnou splátku uhradit. Tři lidé ze sta dokonce uvedli, že splácení úvěru je nad jejich možnosti.

Novela zákona bude i na klienty přísnější

V prosinci vstoupí v účinnost novela zákona o spotřebitelském úvěru. Ve vztahu k hypotečním úvěrům je pro klienty pozitivní novinkou možnost splatit jednou ročně část hypotéky, a to vždy do výše 25 procent, bez hrozby sankcí ze strany banky.

Při podpisu smlouvy uchazeči o úvěr také získají zákonem pevně stanovenou lhůtu na rozmyšlenou. Zájemci o financování vlastního bydlení by se však měli připravit na důslednější postup bank při schvalování úvěrů. Banky totiž dle novely budou muset mnohem přísněji prověřovat bonitu klientů.

Anketa

Jaké procento z příjmů vaší domácnosti tvoří náklady na bydlení?
Do 10 %
7 %
11 - 30 %
21,6 %
31 - 50 %
44,5 %
51 - 80 %
22,6 %
81 - 100 %
2,6 %
Náklady na bydlení jsou vyšší než příjmy domácnosti.
1,1 %
Nemám žádné náklady na bydlení.
0,6 %
Celkem hlasovalo 761 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám