Hlavní obsah

Sport ukrojí z rodinných výdajů necelou tisícovku, téměř stejně jako alkohol a cigarety

Novinky, bab

České domácnosti za sportování celé rodiny utratí každý měsíc v průměru ani ne tisíc korun, konkrétně 926 korun. Jen o stovku méně však vydají za alkohol a cigarety. Podle průzkumu agentury NMS Research pro společnost Sazka české rodiny s dětmi totiž tráví společný volný čas spíše pasivním odpočinkem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Výdaje na sport zaujímají v rodinném rozpočtu českých domácností sedmou příčku, alespoň co se velikosti utracené částky týče. Za sportování celé rodiny lidé utratí průměrně 926 korun. Ovšem pětina českých rodin nedá ze svého rozpočtu na sport ani korunu. A více než pět procent měsíčních výdajů zaplatí za pohyb rodiny necelá čtvrtina dotázaných.

„Mnoho rodičů v průzkumu uvedlo, že na sport zkrátka v rodinné pokladně už nezbývá místo,” uvedl Václav Friedmann ze společnosti Sazka.

Nejvíce lidem z rodinného rozpočtu ukrojí pravidelné platby za bydlení (v průměru téměř sedm tisíc korun) a výdaje za potraviny a běžné domácí potřeby (6390 korun).

Průměrné měsíční výdaje domácností (v korunách)
Bydlení6937
Potraviny a běžné domácí potřeby6390
Doprava, telefon, kroužky dětí aj.3823
Pojištění, spoření2359
Oblečení, obuv1257
Stravování mimo domov982
Sportování celé rodiny926
Kosmetika a drogerie727
Kulturní aktivity536
Cigarety440
Alkohol380
Tisk204
Zdroj: Průzkum NMS Research

Na pojištění a spoření domácnosti měsíčně uloží v průměru necelé dva a půl tisíce korun.

I přesto, že výdaje za alkohol a cigarety jsou až na chvostu žebříčku průměrných měsíčních útrat, lidé za ně vydají zhruba stejně jako za sportovní aktivity.

Rodiče chtějí mít doma sportovce, sami ale nesportují

Ačkoli téměř tři čtvrtiny rodičů uvádí, že své děti vedou ke sportu odmala a pětina by ze svých dětí chtěla mít dokonce vrcholové sportovce, sami jim moc dobrý příklad nedávají. Pravidelně, alespoň jednou týdně, se věnuje sportovním aktivitám jen každý desátý rodič mající dítě na prvním stupni základní školy.

Čtvrtina se nehýbe vůbec a zbytek sportuje zřídka – maximálně dvakrát do měsíce. Pro většinu rodičů je sport či pohybové aktivity jen jednou z možností pro vyplnění volného času dětí, podobně jako třeba keramika či hra na hudební nástroj.

Anketa

Věnujete se aktivně nějakému sportu?
Ano
57,7 %
Ne
42,3 %
Celkem hlasovalo 182 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám