Hlavní obsah

Finanční poradna: Jaké finanční produkty si sjednat v průběhu života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finance doprovázejí člověka prakticky po celý život. Každá životní etapa má svá specifika, s čímž souvisí i produkty, které je vhodné si v daném období sjednat a využívat.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Už od raného dětství je dobré dětem vytvářet dlouhodobou rezervu, která slouží k dvěma hlavním účelům – financování vzdělání a podpora při startu do ekonomicky aktivního života.

„Vhodným a efektivním produktem pro tvorbu finančních rezerv, který nás bude provázet všemi životními etapami, jsou otevřené podílové fondy a portfolia sestavovaná z těchto fondů,” uvedl Martin Cvetler z OVB Allfinanz.

Podílové fondy jsou podle něho regulovaným a transparentním produktem, který je vhodný jako základ pro budování majetku u širší veřejnosti. Investovat do podílových fondů (konzervativních, dynamických i vyvážených) lze již od 500 korun měsíčně.

Zároveň by každý zodpovědný rodič měl zohlednit i otázku pojištění dítěte. Smyslem pojištění je krýt situace, kdy dojde k tak vážným zdravotním problémům, které výrazně zatíží rodinný rozpočet nebo znemožní budoucí ekonomickou samostatnost dítěte.

Základním pojištěným rizikem by měly být trvalé následky úrazu, případně i invalidita z důvodu nemoci. Smysluplně nastavená dětská pojistka stojí měsíčně jen několik stovek korun.

Spořit na vlastní bydlení

Mezi hlavní cíle mladého člověka, který se postavil na vlastní nohy, patří například řešení vlastního bydlení, ale i cestování, pořízení vlastního auta apod.

Pomoci mu s jejich plněním může například běžný a spořicí účet, podílové fondy či stavební spoření a/nebo doplňkové penzijní spoření, které si po osamostatnění mnozí mladí lidé přebírají od rodičů a začínají s vlastními investicemi. Důležité je myslet i na pojištění - především na vážné situace s trvalými následky.

Financování bydlení je velký finanční závazek a citelně zasáhne do rodinného rozpočtu. V současné době je navíc nutné mít při vyřizování hypotéky i vlastní úspory.

Když přijdou děti, je v souvislosti s hypotékou a rodinou nutné upravit stávající krytí rizik, které by mělo korespondovat s tím, že je na příjmu živitele někdo závislý.  A zapomenout se nesmí ani na pojištění nemovitosti, domácnosti, odpovědnosti za škodu a povinné ručení s havarijním pojištěním.

Po osamostatnění dětí rodičům odpadne část výdajů. „V tuto chvíli je na místě revidovat životní pojištění a celkově pokračovat v nastavené cestě,” uvedl Cvetler.

Díky správně zvoleným produktům může pro vás život v penzi představovat období alespoň částečné finanční nezávislosti. Závazky jsou splaceny a je čas efektivně spravovat svá finanční i nefinanční aktiva. Možná dojde na prodej nemovitosti, která je po osamostatnění dětí zbytečně velká a díky tomu si k důchodu můžete i výrazně polepšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám