Hlavní obsah

Každý šestý podnikatel se neobejde bez půjček

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Statistiky bank a úvěrových společností ukazují, že čím dál víc podnikatelů řeší krátkodobým úvěrem výpadky v příjmech z neuhrazených faktur a ze sezónních prací. K zadlužení je často přiměje i nákup nového vybavení. Každý šestý podnikatel tak činí pravidelně, další čtvrtina si už na provoz někdy musela půjčit. Ukázal to průzkum agentury Ipsos pro společnost Profi Credit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Navíc v dohledné době do rozvoje svého podnikání hodlá investovat 46 procent českých a 55 procent slovenských podnikatelů. A mnozí z nich nejspíš opět sáhnou po půjčce.

Ve stavebnictví si půjčují nejčastěji

Dvě pětiny českých podnikatelů se už někdy kvůli svému podnikání musely zadlužit, přičemž 16 procent si půjčuje opakovaně a čtvrtina se bez úvěru už někdy v minulosti nedokázala obejít.

Stejně tak u našich východních sousedů na Slovensku má zhruba stejný počet podnikatelů (43 procent) s úvěrem zkušenost. Pravidelně si na provoz půjčuje zhruba pětina a čtvrtina už někdy úvěr čerpala.

„Nejčastěji o poskytnutí úvěru žádají podnikatelé ze stavebnictví (21 procent). Následuje skupina podnikatelů ve finančních službách a poradenství (18 procent). Třetí nejvíc zastoupený obor je maloobchod a velkoobchod (15 procent), nebankovní podnikatelské půjčky využívají i živnostníci v pohostinství a službách,“ uvedla Dana Hakavcová ze společnosti Profi Credit.

Podnikatelé si nejčastěji půjčují na provoz

Drobní podnikatelé a živnostníci si nejčastěji půjčují na provoz, v průzkumu to zmínila více než pětina z nich. Každá pátá podnikatelská půjčka je na kancelářské nebo výrobní vybavení a každá zhruba šestá pak připadne na suroviny, zboží nebo materiál. Rovněž každý šestý podnikatel řeší úvěrem také překlenutí sezónního období.

Podnikatelé si ve většině případů půjčují nárazově, když je zrovna třeba. Méně často než jednou za rok si vzaly půjčku dvě třetiny živnostníků v Česku a na Slovensku.

Čtvrtina podnikatelů v bance úvěr nedostane

Typická výše půjčky je podle průzkumu okolo 225 tisíc korun v Česku a 10 tisíc eur (zhruba 270 tisíc korun) na Slovensku. Průzkum však ukázal, že problémem pro živnostníky a malé podnikatele není ani tak splácení úvěru jako jeho samotné získání.

S odmítnutím půjčky v bance se setkala čtvrtina podnikatelů, řada z nich proto nakonec volí nebankovní úvěrové společnosti.

„Úroky z půjček mohou podnikatelé využít jako daňově uznatelný náklad, což ale pětina z nich vůbec neví. Z těch co to vědí, to více než třetina nevyužívá,“ upozornila Hakavcová na další informace získané z průzkumu.

Mezi českými a slovenskými podnikateli panuje mírný optimismus vůči ekonomické situaci. Téměř polovina z nich očekává v příštích dvanácti měsících nárůst ekonomiky. Naopak jen každý desátý se obává poklesu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám