Hlavní obsah

Češi nerozumí úvěrům na bydlení, přitom každý druhý je využívá

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víc jak polovina české populace se přiznala k tomu, že nemá dobrý přehled o úvěrech na bydlení. Přitom zkušenost s nimi má prakticky každý druhý Čech. Vlastní bydlení lidé nejčastěji financují hypotékou nebo úvěrem od stavební spořitelny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to pravidelný průzkum agentury Ipsos pro společnost Partners mezi tisícovkou zástupců české populace, který byl zpracován v rámci vzdělávacího projektu Den finanční gramotnosti.

Vyznají se jen čtyři ze sta

I přesto, že boom hypoték trvá již delší dobu, polovina české populace přiznala, že o úvěrech na bydlení toho moc neví. Dobrý přehled o nich mají pouhá čtyři procenta Čechů. Víc si ale věří muži - téměř polovina z nich (46 procent) si myslí, že jejich informovanost je dobrá.

Foto: David Ryneš, Novinky

Máte dobrý přehled o úvěrech na bydlení?

Naprostá většina lidí (86 procent) zná hypotéky. Také úvěry od stavebních spořitelen jsou Čechům známé - znalost řádného úvěru ze stavebního spoření potvrdily téměř dvě třetiny (63 procent) dotázaných a o překlenovacím úvěru ví tři pětiny (59 procent) lidí. Na druhou stranu, ale upřesňující dotaz ukázal, že rozlišit tyto dva typy úvěrů dokáže jen každý zhruba pátý Čech (22 procent).

Spotřebitelský úvěr na bydlení pak zná zhruba polovina lidí a o americké hypotéce slyšela jen necelá třetina Čechů.

Na financování bydlení si lidé nejčastěji něco našetří

Každý druhý Čech má osobní zkušenost s úvěry na bydlení. Necelá třetina lidí se k financování vlastního bydlení rozhodla s pomocí hypotéky, zhruba stejný počet pak využil úvěr od stavební spořitelny.

Nejčastěji však lidé alespoň částečně své vlastní bydlení financovali z vlastních zdrojů, našetřit si dokázaly dvě pětiny dotázaných. Čtvrtina si půjčila od rodiny či známých a necelá pětina využila spotřebitelský úvěr.

Osobní zkušenost Čechů s financováním vlastního bydlení
Vlastní zdroje41 %
Úvěr ze stavebního spoření32 %
Hypotéka31 %
Půjčka od rodiny, přátel26 %
Spotřebitelský úvěr18 %
Americká hypotéka2 %
Zdroj: Průzkum Ipsos pro Partners

Každý třetí Čech s úvěrem je na konci měsíce na nule

Jako znepokojující se ukázal fakt, že zhruba třetina těch, kteří si berou úvěr na bydlení, žije doslova od výplaty k výplatě a nemá finanční rezervu pro nenadálé události. Rezervu si nechávali spíše lidé s vyšším vzděláním (81 procent).

Podobně nezodpovědně se chovala i necelá třetina lidí, která si k hypotéce nesjednala životní pojištění pro případ smrti či invalidity, a riskovala tak problémy se splácením v případě nenadálých zdravotních komplikací.

S žádostí o hypotéku by se Češi nejdříve a nejčastěji (43 procent) obrátili na svou banku, u které mají běžný účet. Čtvrtina by kontaktovala nezávislé finanční poradce a každý šestý by dal na doporučení přátel či známých.

Anketa

Máte osobní zkušenost s úvěrem na bydlení?
Ano
60,2 %
Ne
39,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 304 čtenářů.

Reklama

Související články

Dvě pětiny domácností mají nějaký úvěr

Zadlužení Čechů roste rychleji než jejich platy, upozornila zpráva o finanční stabilitě České národní banky. Přibližně 40 procent domácností v Česku má nějaký...

Výběr článků

Načítám