Hlavní obsah

Přišli o syna, zůstaly jim po něm jen dluhy

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Lenka (60 let) a Jan (63 let) ze středních Čech vychovali čtyři děti. Zažili spolu i horší období, nikdy však nemuseli špatnou finanční situaci lepit půjčkami. Na stará kolena je ale do rukou exekutorů dostal nejmladší syn. Po jeho smrti po něm zůstaly dluhy, které budou manželé ještě několik let splácet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Tři starší děti se hned po střední škole osamostatnily a rodné hnízdo opustily. Jen nejmladší syn si u rodičů ponechal trvalé bydliště a občas u nich pobýval. Rodičům to nijak nevadilo, naopak byli rádi, že je syn občas navštíví a jsou s ním v kontaktu. Netušili však, že se zadlužuje.

U nic netušících rodičů zazvonil exekutor

„Zjistila jsem, že něco není v pořádku až v den, kdy u nás zazvonil exekutor. To bylo ještě před autonehodou, kdy syn žil v jiném městě, ale měl u nás trvalé bydliště. Abych získala zpět zabavený majetek, bylo třeba exekutora vyplatit,” svěřila se Právu Lenka.

Její manžel byl v té době bez práce. Na splacení synových dluhů tak neměli dost peněz, Lenka si proto musela vzít půjčku. Syn slíbil, že jim bude na splácení přispívat a všechno jim do poslední koruny vrátí. Také se od rodičů odhlásil.

Bohužel za několik měsíců zemřel při autohavárii. Veškerá dluhová zátěž v celkové hodnotě 150 tisíc korun tak zůstala na jeho rodičích.

Dluhy jí přerostly přes hlavu

„Aby toho nebylo málo, musela jsem změnit práci. V novém zaměstnání jsem mohla pracovat jen na zkrácený úvazek za méně peněz. Manžel byl stále bez práce, stejně jako jedna z dcer. Ta byla sice zaevidovaná na úřadu práce, ale bez nároku na podporu,“ posteskla si Lenka. Cítila povinnost dceři občas nějakou tou korunou přilepšit.

Lence nakonec finanční závazky přerostly přes hlavu, nedokázala včas plnit splátky a původní věřitel prodal dluh dalším společnostem, z nichž některé se obrátily na soud. Nakonec došlo i na exekutory.

„Byla jsem ze všech událostí úplně na dně. Přišla jsem o syna, práci, zůstaly mi dluhy. Trpěla jsem úzkostmi a nevěděla jsem, jak ze začarovaného kruhu ven. Vyhýbala jsem se kontaktu s věřiteli a to byla největší chyba,“ svěřila se Lenka.

Z nejhoršího je venku

Lenka naštěstí našla cestu, jak se dluhů postupně zbavit. „Lenčin dluh byl zesplatněný v mimosoudní fázi a naše poradkyně se společně s ní snažila najít nějaké vyhovující řešení. Po seznámení s finanční situací rodiny jsme zpočátku nastavili takové splátky, které Lenka dokázala bez větších problémů splácet a současně umořovat i další dluhy, které měla u jiných společností,” popsala Právu Markéta Fixová ze společnosti KRUK Česká a Slovenská republika, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

„Jakmile Lenka své závazky postupně doplácela, mohli jsme navyšovat splátky dluhu, který měla u naší společnosti. Bylo zřejmé, jak se Lence ulevilo, když viděla řešení, že se z dluhů dostane a dluh také nedojde až do soudní fáze. Splácení dluhu bude ještě nějakou dobu trvat, ale paní Lenka už je z nejhoršího venku,“ dodala.

Starší lidé chtějí být užiteční

Případ Lenky a jejího manžela bohužel není zdaleka ojedinělý. Pětina zadlužených osob, které mají problémy se splácením svých závazků, si svým jménem půjčilo peníze pro někoho jiného.

„Starší lidé chtějí být své rodině užiteční a pro své děti nebo vnoučata by udělali cokoliv. Proto se často nechají přesvědčit, aby na sebe vzali úvěry svých příbuzných, kteří si z různých důvodů nemohou půjčit peníze sami,” uvedla Fixová

Exekuce hrozí i důchodcům

Dluhy, za které mnohdy ani nemohou, často seniory dostávají do naprosto kritické situace, které v mnoha případech končí exekucí.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na konci loňského roku evidovala bezmála 80 tisíc exekucí včetně insolvencí na vyplácené důchody. Jejich počet meziročně stoupl o 6,21 procent.

Věřitelům důchodců vyplatila ČSSZ v minulém roce 1,84 miliardy korun. Ve 44 tisících případů evidovala tzv. exekuční titul na důchod, který je tak nízký, že z něj nelze provádět srážky. Neschopností splácet dluh samozřejmě nezaniká, ČSSZ exekuční rozhodnutí eviduje a pravidelně vyhodnocuje schopnost splácet a výši srážek.

Reklama

Související témata:

Související články

Půjčka? Polovina Čechů o ni nestojí

I když české domácnosti dlužily na konci února bankám 1,336 biliónu korun, podle průzkumu agentury KRUK, která spravuje pohledávky nejen finančních ústavů, ale...

Výběr článků

Načítám