Hlavní obsah

Pád hypotečních sazeb nemá konce, objemy trhají rekordy

Právo, Novinky, bab, svj

Už více než půl roku padají průměrné úrokové sazby hypoték. V květnu klesly o dalších pět setin procentního bodu na hodnotu 1,89 procenta. Banky navíc hlásí rekordně vysoké objemy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná úroková sazba u hypoték

Článek

Vyplývá to z údajů ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 sleduje průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

Nízké sazby přilákaly v květnu do bank 10 831 klientů, což je o 1789 lidí víc než v dubnu. Zajímavější ale je, že zájem o hypotéky je dokonce vyšší i než v červnu minulého roku, kdy se dosavadní rekord vyšplhal na 10 794 smluv za měsíc.

Rekordní objem přes 20 miliard korun

Rostoucí zájem o hypotéky má pochopitelně vliv i na objemy sjednaných úvěrů. V květnu lidé uzavřeli hypoteční úvěry v celkovém objemu za 20,702 miliardy korun, což je opět rekord.

„Rekordní objem přes 20 miliard korun sjednaných hypotečních úvěrů byl v květnu doprovázen dalším prohloubením minima úrokových sazeb. Banky se nadále snaží klienty nalákat především na delší fixace. Není se čemu divit, banky se před účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru, který podstatně usnadní mimořádné splácení hypoték, snaží stabilizovat portfolio úvěrů,“ řekl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Délka fixace v tomto podle něj hraje hlavní roli, protože pro smlouvy sjednané před účinností zákona mohou nová pravidla mimořádného splácení klienti využít až po skončení fixace stávající sazby úvěru.

Nízké úrokové sazby mají vliv i na výši částky, kterou si lidé půjčují. Průměrná výše hypotéky dosáhla v pátém měsíci částky 1 911 376 korun.

Levné hypotéky živí boom prodeje bytů. „Bytů se prodávají rekordní počty. Za první čtvrtletí to bylo 1600 bytů jen v Praze. Developeři ale nestíhají dávat na trh nové, a tak poptávka začíná převyšovat nabídku, což se projevuje růstem cen. Zatím naštěstí jen mírným, řádově o pět procent,“ reagoval pro Právo předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Novinky

Od října ČNB doporučí bankám neposkytovat hypotéky na 100 procent hodnoty zajištěné nemovitosti. Limit stanoví na 95 procent. Od dubna 2017 pak ČNB sníží limit dokonce na 90 procent hodnoty nemovitosti. Cílem je zabránit možnému přehřátí hypotečního trhu v budoucnu.

Hypotéky na 90 procent ceny nemovitosti jsou podle Kunovského už dnes nejčastěji využívané. „Stoprocentní hypotéky klienti žádají jen zcela ojediněle, a tak nové opatření ČNB zřejmě nebude mít na trh nového bydlení žádný dopad. Navíc i po změně, kterou ČNB plánuje, budou moci lidé na stoprocentní výši ceny bytu hypotékou dosáhnout například ručením jinou nemovitostí,” upozornil Kunovský.

Mezi produktové novinky patří například to, že Moneta Money Bank (dříve GE Money Bank) nově nabízí u Úsporné hypotéky úrokovou sazbu již od 1,48 procenta. Úroky Úsporné hypotéky se počítají pouze z rozdílu mezi výší zůstatku úvěru a zůstatku na běžném účtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám