Hlavní obsah

Většina Čechů nad 45 let se už nespoléhá jen na starobní důchod

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ve středním a starším věku mají nejvyšší čas řešit finance v důchodu. Tři pětiny si na něj spoří, ovšem stále je dost těch, kteří spoléhají na stát. Každý sedmý Čech totiž očekává, že se starobním důchodem vyjde a každý pátý se otázkou financování své penze ještě nezabýval.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro neziskovou organizaci Maltézská pomoc na reprezentativním vzorku 525 Čechů ve věku 45 - 65 let.

Populace v Česku stárne. Česká správa sociálního zabezpečení nyní v České republice eviduje 2 362 155 starobních důchodců a podle dat Českého statistického úřadu tvoří lidé starší 65 let téměř pětinu (18 procent) populace. Pro srovnání - v roce 2010 jich bylo 15 procent.

Toto číslo stále konstantně poroste. Jak naznačuje prognóza celoevropského výzkumu Share „Evropa 50+“, během patnácti let by měla být celá čtvrtina obyvatel České republiky starší 65 let.

Jak Češi plánují financovat své stáří

Ve věku 45 - 65 let si na důchod spoří více než tři pětiny lidí, přičemž spořivější jsou ženy a lidé žijící ve větších městech. Na stáří si navíc podstatně častěji ukládají peníze stranou lidé s vysokoškolským vzděláním oproti lidem bez vzdělání (74 procent vs. 36 procent).

V porovnání s jinými evropskými zeměmi Češi ve středním i starším věku stále ve větší míře spoléhají na to, že vystačí se starobním důchodem - v průzkumu to potvrdil každý sedmý dotázaný. Penzi od státu jako jediný zdroj příjmů očekává téměř pětina lidí se základním vzdělání, v případě vysokoškoláků je to každý desátý.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak plánujete financovat svůj život v důchodu?

Pětina lidí dokonce o financování důchodu nepřemýšlí či ani neví, jak na otázku odpovědět.

Na finance vlastních dětí spoléhají dva lidé ze sta, o něco málo více ženy. U lidí se základním vzděláním finanční pomoc od dětí očekává až každý desátý  oslovený.

Třetina lidí neví, kdo se o ně ve stáří postará

S dostatkem financí ve stáří souvisí i to, kdo člověku v pokročilém věku v případě nutnosti pomůže.

Čtvrtina lidí ve věku nad 45 let věří, že se o ně ve stáří v nezbytných případech postarají jejich děti. Na péči svých potomků spoléhají nejméně lidé s vysokoškolským vzděláním – pouze v 17 procentech případů. V pomoc svých dětí na druhou stranu věří téměř každá třetí žena a jen pětina mužů.

Více než čtvrtina lidí starších 45 let spoléhá na domov důchodců či dům s pečovatelskou službou. Osobní asistenci zvažuje jen každý desátý dotázaný.

Ovšem třetina lidí tuto otázku nemá vůbec vyřešenou - neví či nedokáže říct, kdo by se o ně v případě úbytku sil ve stáří mohl postarat.

Ve stáří se Češi bojí nemocí i nedostatku peněz

Více než polovina Čechů ve středním a starším věku se ve stáří obává hlavně zdravotních potíží a nemocí, tato stránka stáří děsí častěji muže. Naopak ženy se obávají nedůstojného zacházení.

Lidé mají pochopitelně strach i z nedostatku financí, samoty, či ztráty domova.

Anketa

Jak plánujete financovat svůj život v důchodu?
Spořím si.
70,9 %
Postačí mi důchod.
11,4 %
Postarají se o mě děti.
2,1 %
O financování důchodu zatím nepřemýšlím.
3,7 %
Nevím, nedokážu říct.
11,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1599 čtenářů.

Reklama

Související články

Poslanci navrhli přihodit důchodcům tisícovku

Důchodci by v příštím roce mohli dostat jednorázový příspěvek 1000 korun. Na středečním jednání se na tom dohodli členové sněmovního výboru pro sociální...

Výběr článků

Načítám