Hlavní obsah

Příběh zadlužené samoživitelky zvedl vlnu solidarity

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Právu jsme v úterý zveřejnili článek o paní Lucii, zadlužené samoživitelce se čtyřmi dětmi. Reakce čtenářů na její nelehkou situaci na sebe nenechaly dlouho čekat. Téměř dvě desítky lidí nabídly svou pomoc - materiální i finanční.

Foto: Profimedia.cz

Čtenáři nabídli pomoc zadlužené samoživitelce se čtyřmi dětmi. (Ilustrační snímek)

Článek

Čtyřicetiletá Lucie toužila po velké rodině. Sen se jí splnil, postupně se jí s manželem narodily čtyři děti. Manželství bohužel nevydrželo, zničily ho povinnosti a rutina i neustále napjatá finanční situace.

Lucie zůstala po rozvodu s dětmi sama. Bývalý manžel jí na ně pravidelně nepřispívá, pouze příležitostně zašle menší finanční obnos. Sám je bez práce.

Půjčky situaci zhoršily

Lucie pracuje jako prodavačka v malém obchůdku s textilem. Její plat jí bohužel na obživu pěti lidí nestačil. Svou nelehkou situaci řešila půjčkami, které jí však brzy přerostly přes hlavu.

„Stav financí na účtu mi nedal spát. Musela jsem ze svého platu uživit jak sebe, tak čtyři děti. Zpočátku jsem se snažila situaci řešit půjčkou a dalšími drobnými finančními závazky, kvůli nimž jsem se nakonec dostala do exekuce,“ svěřila se redakci Lucie.

Naštěstí nestrčila hlavu do písku a svým závazkům se postavila čelem. I z malého výdělku se snaží ušetřit, aby mohla krok po kroku splácet svůj dluh. V současné době splácí jak dluh ve výši zhruba 20 tisíc korun, tak další menší finanční závazky u jiných věřitelů, některé jsou i s exekucí.

„Je pro mě velmi stresující být sama s dětmi a vědět, že nesu na bedrech veškeré výdaje i výchovu. Jediné, co bych si nyní opravdu přála, je opět najít partnera, který by mi pomohl a odlehčil nejen finančně, ale také emocionálně,“ posteskla si Lucie.

Lidé nabízejí pomoc

Po zveřejnění článku se do redakce Práva i Novinek.cz ozvali čtenáři, kterým situace Lucie není lhostejná. Matce čtyř dětí nabízejí jak finanční pomoc, tak hračky či oblečení pro děti.

„Můžete mi prosím předat kontakt na paní Lucii, která se sama stará o čtyři děti? Rád bych jí poslal pár tisíc – menší dárek v její tíživé situaci," napsal do redakce čtenář Zdeněk.

„Chtěla bych nějak pomoci mamince samoživitelce, o které píšete v článku. Určitě bych jí mohla poslat alespoň pár hraček a nějaké oblečení po dceři,” nabídla svou pomoc paní Lenka.

„I já mám čtyři děti, na které naštěstí nejsem sama a ani nouzí netrpím, proto si dovedu představit, jaké to je starat se o tolik dětí. Ráda bych paní Lucii pomohla,” ozvala se redakci paní Zora.

Podobných reakcí obdržela redakce téměř dvě desítky. Další lidé se s nabídkou pomoci ozvali i do společnosti KRUK, která spravuje jeden z dluhů paní Lucie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám