Hlavní obsah

Drahé půjčky na zbytečnosti končí často exekucí

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komu není rady, tomu není pomoci. Někteří Češi si stále berou extrémně drahé půjčky na zbytečnosti, které rozumného člověka ani nenapadne si pořizovat, pokud na ně nemá. Jistý mladý manželský pár ze středních Čech si například loni půjčil třicet tisíc korun na čtrnáctidenní dovolenou pro tchyni.

Článek

Jenže co čert nechtěl, manželka je na mateřské a muž, pracující na živnostenský list, najednou nedostal příjmy, s nimiž počítal. Nějaké zakázky odpadly, několik faktur nedostal zaplaceno a náklady na domácnost se dvěma dětmi jsou neodkladné.

Z třiceti tisíc se najednou stala koule na noze, která se rapidně obaluje. Úrok je přes šedesát procent, a navíc naskakují penále. Už dostal předžalobní upomínku – vážnou hrozbu exekuce. Co s tím? přišel se ptát do jedné z občanských poraden. Dostalo se mu odpovědi protiotázkou: A proč jste si proboha takovou půjčku bral?

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nerozvážnou spasil až ÚS

„Bydlíme s tchyní ve společné domácnosti a nutně jsme si už s manželkou od ní potřebovali odpočinout, a tak jsme si řekli, že ona bude mít radost a nám se uleví, když jí koupíme letenku a pobyt dál než na Šumavě,“ svěřil se pětatřicetiletý muž. Poradit si bude muset sám – přes kamarády, známé nebo zkusí požádat cizí lidi přes internetovou aukci půjček. Není jediný.

Pracovníky zákaznické linky jisté úvěrové společnosti pobavila starší žena, když sdělovala, na co si potřebuje okamžitě půjčit 36 tisíc korun. „Budu mít za čtvrt roku třídní sraz základní školy po padesáti letech a potřebuju, abych vypadala co nejlépe. Musím si nechat udělat lifting (plastiku) obličeje.“

Potíže se splácením spotřebitelských půjček má podle našich průzkumů vždy na začátku roku téměř pětina Čechů

Zbytečná byla i pětitisícová půjčka a následná exekuce, kterou v loni v prosinci řešil až Ústavní soud. Od takové půjčky však měly ženu odradit už na první pohled enormní roční náklady na úvěr. Společnost Credit Finance si nárokovala úrok 79 procent. Žena oněch zprvu pouhých pět tisíc, ale s mastným úrokem, včas nevrátila a pohledávku odkoupila na Kypru registrovaná společnost Redspark Assets Limited. Ta přes soudy nižších stupňů zprvu úspěšně iniciovala exekuci.

Až teprve Ústavní soud rozhodnutí o nařízení exekuce zrušil tím, že zneplatnil rozhodčí doložku, která je podle současných právních výkladů neplatná. Zprvu ji ale soudy běžně akceptovaly.

Přehánějí to s dárky

„Potíže se splácením spotřebitelských půjček má podle našich průzkumů vždy na začátku roku téměř pětina Čechů. Od října do prosince významně roste počet poskytnutých úvěrů. Lidé neodhadnou své finanční možnosti a v lednu či v únoru zjistí, že to třeba s dárky přehnali,“ řekl Právu Ladislav Pavlík z nebankovní úvěrové firmy Profi Credit.

Nejčastějšími důvody, kvůli kterým se lidé dostanou do problémů se splácením, jsou podle něho dlouhodobá nemoc, nečekaně vysoké výdaje a ztráta zaměstnání. Mnohdy si lidé půjčují proto, že zuby nehty nechtějí slevit ze svého majetkového standardu. Jeden příklad za všechny.

Otec a dospělý syn ze severních Čech léta podnikali v cestovním ruchu. Jednou nahoře, podruhé dole, ale vždy špatné časy přečkali. Až do loňska. Klientů bylo zoufale málo, zkrachovalá letecká společnost s sebou spláchla i jejich dva milióny, otci diagnostikovali dlouhodobou nemoc, od syna odešla manželka. Začali si půjčovat po známých, například na nákup letenek pro jednorázového firemního zákazníka.

Jenže jeden kšeft klesání nezastavil. Syn však bydlí ve velkém třípatrovém rodinném domě, na kterém vázne půlmiliónová hypotéka. Ta nemusela být na překážku. Dům je situovaný v lepší, čisté lokalitě, šel by prodat i za tři milióny. Navíc syn v domě zůstal už prakticky sám, děti má u sebe jen občas.

Pokud by dům prodal, měl by si z čeho pořídit byt. Na severu jsou levné. Dva plus jedna v centru lze pořídit například za 400 tisíc. A zbylo by na zaplacení hypotéky i něco do nového startu. Místo toho si od kamaráda půjčili sto tisíc, od dalších padesát, deset, firma začala dlužit i berňáku. Kamarád přestal být kamarádem.

Pohledávku předal právníkům. A není jediný. Během roku na otce i syna spadly exekuční nároky věřitelů za více než milión korun a o dům stejně nejspíše přijdou v dražbě. Prodá se za méně, než by se prodal běžnou cestou, a výnosy řádně pokrátí náklady na vymáhání. Snažili se kličkovat – dům převedli na jednu firmu, hypotéku refinancovali tím, že si půjčili u místních lichvářů. Marná hra o čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám